Nieuws

Tekenaar van wereldberoemde Mohammed-cartoon Kurt Westergaard overleden

Een tekening van de profeet Mohammed met een aangestoken bom in zijn tulband veranderde in 2005 het leven van cartoonist Kurt Westergaard. Na de publicatie overleefde de tekenaar in 2010 een moordaanslag in zijn huis. De tekenaar werd voortdurend beveiligd, tot hij zondag op 86-jarige leeftijd overleed. Hij was al enige tijd ziek.

Kurt Westergaard in 2015 in De Balie, omgeven door beveiliging. Beeld ANP
Kurt Westergaard in 2015 in De Balie, omgeven door beveiliging.Beeld ANP

Westergaard dacht ‘gewoon zijn werk te hebben gedaan’, toen hij de bewuste cartoon inleverde bij zijn werkgever Jyllands-Posten, vertelde hij in 2010 aan het tv-programma Een Vandaag. Hij zou nooit de profeet hebben willen afbeelden maar wilde slechts de boodschap overbrengen dat religie vaak als inspiratie dient voor terrorisme, vertelde hij in een Deens tv-programma.

Na demonstraties bij Deense ambassades in Syrië, Libanon en Pakistan werden Deense producten geboycot. Bij rellen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië vielen meer dan 100 doden. Westergaard stond op de dodenlijst van terreurbeweging al-Qaida.

Al in 2008 onthulde de Deense inlichtingendienst dat een aanslag op Westergaard werd beraamd. Twee jaar later ontsnapte een Somaliër, gewapend met een bijl, aan de politiebewaking rond het huis van Westergaard. Hij wist te vluchten naar de badkamer, waarna de indringer kon worden gearresteerd. Hij had zijn gedwongen isolatie als ‘deprimerend’ ervaren, zei Westergaard tegen Een Vandaag.

Uitgetekend

Na die aanslag kreeg Westergaard verlof bij de Deense krant, waar de meningen over zijn cartoon verdeeld waren. Hij besloot te stoppen. Tegen Een Vandaag: ‘Omdat er mensen bij de krant werkten die mij als een gevaar voor de veiligheid zien.’

Westergaard bleek meer vijanden te hebben gemaakt. In 2015 trok een schrijversclub zich terug voor een bijeenkomst in cultureel centrum De Balie, waar Westergaard de hoofdgast was.

Westergaard legde het potlood neer, maar daarmee mocht het debat over de vrijheid van meningsuiting niet eindigen. Hij wenste echter niet dat zijn omstreden tekening politiek eenzijdig werd gebruikt. Zonder toestemming van de tekenaar gebruikte PVV-voorman Geert Wilders diens prent in de film Fitna over zijn visie op de islam.

Prompt reageerde Westergaard door ook Wilders in het Belgische P-Magazine af te beelden met een bom op zijn hoofd. Met de begeleidende tekst: ‘Gevaar. Vrijheid van meningsuiting’.

Uitgerekend Wilders bracht zondagavond een ode aan Westergaard op Twitter. ‘Hij was een dapper man. Rust in vrede mijn vriend.’

Westergaard had zich allang verzoend met de wetenschap dat de storm over zijn cartoon nimmer zou luwen. ‘Ik krijg vaak de vraag of dit het allemaal waard is’, zei hij, in het interview met Een Vandaag. ‘Maar het is onnodig om hierover na te denken. Ik kan de tijd niet terugdraaien.’

Meer over