Tegenvallende Spaanse obligatieveiling drukt optimisme op handelsvloeren

Stemming

De Europese handelaren begonnen de handelsdag optimistisch, maar maakten pas op de plaats toen bleek dat de Spaanse obligatieveiling minder belangstelling trok dan vergelijkbare veilingen eerder deden. Beleggers lijken pas weer te willen handelen als de eurotop van aanstaand weekeinde voorbij is.

Indices

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een verlies van 0,1 procent op 294 punten. De DAX-index in Frankfurt klom 0,1 procent. De beurzen in Londen en Parijs leverden 0,1 en 0,3 procent in. De Midkapindex in Amsterdam viel uit de toon met een min van 0,9 procent, tot 482,54 punten. Op Wall Street sloot de Dow Jones 0,3 procent hoger op 12.535 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1.320 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent en steeg tot 2.854 punten.

AEX

In de AEX waren ondanks de vlakke uitslag nog wel enige uitschieters te ontwaren. Zo won KPN 3,7 procent nadat uit een melding van de AFM was gebleken dat Capital Research and Management zijn belang in het telecomconcern heeft gehalveerd tot 6,79 procent. Carlos Slims América Móvil is daarmee de enige grootaandeelhouder met een belang van bijna 21 procent.

Producent van navigatiesystemen TomTom (min 4,1 procent) was de sterkste daler, gevolgd door roestvrijstaalproducent Aperam (min 2,3 procent). Chipmachinefabrikant ASML zakte 2,1 procent, mede door een omzetwaarschuwing van de Duitse chipfabrikant Infineon.

Midkap

In de Midkap deed Wessanen (plus 3,3 procent) goede zaken. Het voedingsmiddelenconcern is begonnen met de verkoop van de Amerikaanse drankendochter ABC, dat volgens analisten 110 miljoen euro kan opleveren

Wall Street

De Dow Jones werd aangevoerd door olieproducenten Chevron (+2,2 procent) en Exxon Mobil (+1,7 procent). De olieproductie in de Golf van Mexico is weer hersteld, nadat deze enkele dagen werd stilgelegd vanwege de tropische storm die over het gebied raasde.

undefined

Meer over