NieuwsGeoffrey Berman

Tegensputterende aanklager New York bevestigt ontslag en vertrekt alsnog

De officier van justitie in Manhattan die weigerde af te treden nadat hij vrijdag door de regering van Donald Trump was ontslagen, heeft nu toch met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Geoffrey Berman deed onder meer onderzoek naar Rudolph Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump.

Geoffrey Berman Beeld EPA
Geoffrey BermanBeeld EPA

Berman zei dat hij uiteindelijk tot zijn beslissing was gekomen omdat hij de ‘normale gang van de wet wilde respecteren’. Adjunct-procureur Audrey Strauss is aangewezen als zijn vervanger. Trump zelf zegt dat hij niet betrokken is geweest bij het ontslag en dat het een zaak is van het ministerie.

In eerste instantie wilde Berman zich niet zomaar neerleggen bij het ontslag van minister van Justitie Bill Barr en ging zaterdag nog gewoon naar zijn werk. Het was voor het eerst dat zo’n hoge ambtenaar zich verzette tegen pogingen van de regering-Trump om dwarsliggers te lozen. Het ministerie sloeg keihard terug: ‘Met uw verklaring van gisteravond heeft u het publieke spektakel verkozen boven de openbare dienst.’

Sinds Berman in januari 2018 werd benoemd, schuwde hij het niet om invloedrijke figuren rondom Trump aan te pakken. Hij hield toezicht op de vervolging van Michael Cohen, de voormalige persoonlijke advocaat van Trump, klaagde twee Giuliani-medewerkers aan en lanceerde een onderzoek naar Giuliani in verband met zijn pogingen politieke tegenstanders van Trump te beschadigen.

Meer over