Tegenslag voor Trump: hof van beroep versoepelt inreisverbod

Een hof van beroep in San Francisco heeft president Donald Trump deels teruggefloten over zijn omstreden inreisverbod voor personen uit een aantal moslimlanden. Er moeten meer uitzonderingen worden gemaakt voor familieleden, aldus de unanieme beslissing van de drie rechters. Over de legaliteit van de maatregel deden ze geen uitspraken, daar buigt het hooggerechtshof in Washington zich nog over.

redactie
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld epa
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld epa

Het verbod hield in dat mensen uit Somalië, Syrië, Soedan, Jemen, Libië en Iran in de negentig dagen na het ingaan van de maatregel de VS niet in zouden mogen uit veiligheidsoverwegingen. Ook werd het opnemen van vluchtelingen voor 120 dagen stilgelegd.

Het hof bepaalde donderdag dat meer familieleden van personen die al in de VS wonen, mogen afreizen. Ook grootouders en familieleden als kleinkinderen, ooms, tantes, neven en nichten uit de omstreden moslimlanden moeten de mogelijkheid krijgen hun familie in de VS te bezoeken, bepaalden de rechters.

Volgens het hof heeft de regering niet 'overtuigend genoeg' uitgelegd waarom zij geweerd moeten worden. Verder moeten alle vluchtelingen uit de zes landen waarvan al was bepaald dat ze naar de VS mochten komen, alsnog worden toegelaten.

Het hof is een federale rechtbank in San Francisco die zich buigt over zaken uit het negende circuit. Hieronder vallen onder meer de staten Alaska, Californië, Idaho, Oregon en Washington. Er zijn in totaal dertien beroepshoven, het negende is met 29 rechters het grootst. Zo'n twintig procent van de Amerikaanse bevolking valt onder dit circuit. Beslissingen van de beroepshoven kunnen een precedent scheppen voor toekomstige rechtszaken.

Een demonstrant protesteert tegen het inreisverbod. Beeld reuters
Een demonstrant protesteert tegen het inreisverbod.Beeld reuters

Hooggerechtshof

In juli bepaalde een federale rechter in Hawaï al dat er ook een uitzondering moest worden gemaakt voor grootouders, kleinkinderen, tantes, ooms, nichten, neven, en schoonzussen en -broers. Zo'n 24 duizend vluchtelingen die naar de VS zouden komen maar werden tegengehouden door het inreisverbod, maakten hierdoor toch weer kans op vestiging in de VS. Dat is nu door de drie rechters van het hof van beroep in San Francisco bevestigd.

Het besluit van het hof gaat over vijf dagen in. De regering heeft al aangekondigd de beslissing aan te zullen vechten.

Eind juni bepaalde het hooggerechtshof dat Trumps omstreden inreisverbod voor reizigers uit zes landen met enige aanpassing toch kon worden ingevoerd, zolang mensen uit de eerder genoemde landen die een 'bonafide' relatie hebben met iemand in de VS, niet zouden worden tegengehouden. Voor mensen die ouders, broers, zussen of kinderen in de VS hebben, werd dus een uitzondering gemaakt. Ondertussen buigt het hooggerechtshof zich over de presidentiële maatregel van Trump, waarin hij het inreisverbod vastlegde. Dit hof heeft uiteindelijk het laatste woord.

Meer over