Tegenkandidaat tegen beter weten in: deze man wil Roy Moore uit de Senaat houden

Lee Busby, een gepensioneerde kolonel bij de mariniers uit Tuscaloosa, heeft zich opgeworpen als tegenkandidaat voor de Republikein Roy Moore bij de Senaatsverkiezingen van 12 december in Alabama. Moore is in de problemen geraakt na beschuldigingen van seksueel wangedrag.

Bert Lanting
Lee Busby Beeld Berto Martinez
Lee BusbyBeeld Berto Martinez

Hij staat niet op het stembiljet, maar kan toch senator worden

Toen de Republikein Roy Moore in opspraak kwam omdat hij als officier van justitie vroeger minderjarige meisjes zou hebben betast, was het voor Busby (60) te laat om zich aan te melden voor de verkiezingen. Als 'write-in'-kandidaat maakt hij toch een kans, al staat hij niet op het stembiljet. Kiezers mogen zelf een naam invullen, als de officiële kandidaten hun niet aanstaan. Als hij de meeste stemmen haalt, komt hij voor Alabama in de Senaat. Maar veel kans heeft hij niet. Het is de afgelopen vijftig jaar maar één 'write-in'-kandidaat gelukt de Senaat te halen: Lisa Murkowski uit Alaska.

Hij presenteert zich als onafhankelijk

Om ook uit Democratische hoek stemmen te trekken presenteert Busby zich als onafhankelijke kandidaat, maar eigenlijk is hij gewoon een Republikein. Zijn grootste bezwaar tegen de Democraat Jones is dat die voor een liberaal abortusbeleid is. Ook wat immigratie betreft is Busby voor een veel strenger beleid.

Roy Moore Beeld afp
Roy MooreBeeld afp

Hij heeft nauwe banden met het Witte Huis

Busby was enkele jaren een naaste medewerker van generaal John Kelly, die nu een cruciale rol speelt als stafchef van het Witte Huis. Maar tot nog toe heeft Kelly zich niet openlijk achter hem geschaard. Ook president Trump heeft zich vooralsnog niet over de 'write-in'-kandidaat uitgelaten.

John Kelly Beeld afp
John KellyBeeld afp

Hij diende als marinier in Irak

Busby gaat er prat op dat hij een veel bredere ervaring heeft dan zijn concurrenten. Hij heeft een carrière achter de rug als investeringsbankier, ondernemer én militair. Als officier bij het marinierskorps diende hij in Irak. Hij verliet het leger in 2013, maar beziet de wereld nog steeds door de ogen van een militair. Over zijn kansen zei hij: 'Als dit een militaire operatie zou zijn, zijn de linkerflank en de rechterflank heel goed verdedigd. Dat biedt in mijn ogen de kans om via het midden op te rukken'.

Sinds zijn pensioen werkt hij als beeldhouwer

Net als voormalig president George W. Bush leeft Busby zich sinds zijn pensionering uit als kunstenaar, zij het dat hij voor beeldhouwen heeft gekozen. Hij heeft maar één onderwerp: militairen uit Alabama die in de oorlog in Afghanistan of in Irak zijn gesneuveld. 'Ik ben geen Michelangelo', zei hij tegen het blad Southern Living. 'Maar ik ken de wereld waarin zij opereerden en weet wat zij hebben doorgemaakt. En bovendien, ik kan een beetje beeldhouwen.'

De ultra-rechtse club van James O'Keefe probeert linkse instellingen met undercover-acties in diskrediet te brengen. De Amerikaanse krant The Washington Post trapte er niet in.

De staat Alabama kiest een nieuwe senator. Wordt het de Republikein 'Judge' Roy Moore, in opspraak vanwege een pedoseksuele voorkeur voor tienermeisjes? Zijn partij riep hem op de race te staken, maar hij weigert.

Meer over