Tegengoals lijken PSV op te breken dit seizoen

Doelpunten maken, deed PSV genoeg dit seizoen, maar de regerend landskampioen kreeg ook te veel treffers tegen. Die breken PSV waarschijnlijk op in de tweestrijd met Ajax.

PSV jaagde op meer goals, maar kwam ook in doelsaldo niet dichter bij Ajax. Beeld anp
PSV jaagde op meer goals, maar kwam ook in doelsaldo niet dichter bij Ajax.Beeld anp

Dat ongelooflijke doelpunt van ADO-doelman Martin Hansen op de eerste competitiedag. Dat hakje achter zijn standbeen langs, vallend en wel, terwijl het eindsignaal zo dichtbij was en het bezoekende PSV met 1-2 leidde, gaat dat PSV de kop kosten? Wie het seizoen van PSV analyseert en dat gebeurde gisteren uitgebreid in Eindhoven komt vaak uit bij dat moment.

De wondergoal kostte twee punten, zeker, maar het seizoen was nog ellenlang. Het bleek vooral een voorbode van het chronische gebrek aan scherpte achterin, goedbeschouwd dé onderscheidende factor in de tweestrijd met Ajax.

Gisteren, tegen het bijna gedegradeerde Cambuur, waren daar weer twee tegendoelpunten. PSV bleef zodoende op 6-2 steken, terwijl een monsterscore nodig was om nog iets van vuur aan de Amsterdamse schenen te leggen.

PSV-speler Hector Moreno en Cambuur-speler Calvin Mac-Intosch. Beeld anp
PSV-speler Hector Moreno en Cambuur-speler Calvin Mac-Intosch.Beeld anp

Nu kunnen de Eindhovenaren, die volgende week naar PEC Zwolle moeten, alleen nog hopen op het Wonder van De Vijverberg. Maar echt geloof daarin viel bijna nergens meer te proeven in Eindhoven. Ja, bij coach Cocu, die weinig anders kon zeggen.

PSV hoopte dit seizoen juist progressie te hebben geboekt in defensief opzicht, met Mexicaans international Moreno erbij en de spectaculaire ontwikkeling van centrumverdediger Bruma en doelman Zoet. Met explosieve backs en liefst drie uitstekende controlerende middenvelders in de selectie.

Maar tegendoelpunten gaan de ploeg de kop kosten, de teller staat op 32 na 33 duels, bijna één per wedstrijd. Het wrange: dat is nauwelijks minder goed dan vorig seizoen (toen 31 na 34 duels), maar steekt wel schril af tegen de 20 tegengoals van Ajax.

Luuk de Jong scoort de 1-2, Beeld anp
Luuk de Jong scoort de 1-2,Beeld anp

Opvallend: zo scherp als PSV defensief opereerde in de Champions League, zo makkelijk incasseerde het doelpunten van laagvliegers. ADO maakte er dus twee, Willem II ook, Excelsior eentje (een dure), De Graafschap zelfs vijf, bezien over twee ontmoetingen.

De twee van Cambuur, dat door de nederlaag na drie jaar eredivisie degradeerde, vielen op psychologisch lastige momenten. Direct na de 1-0 van Van Ginkel mocht Houtkoop aanleggen na beroerd uitverdedigen van De Jong. MacIntosch gaf de bal een beslissende wending: 1-1. Dat was in de achttiende minuut, tijd zat, maar PSV had toen al zes mogelijkheden gekregen. En PSV wekt al een tijdje de indruk dat het uit de tenen moet komen.

Dat Adam Maher zonder echt briljant te zijn uitgroeide tot beste PSV'er van de dag was exemplarisch te noemen. Maher, die de geschorste Pröpper verving, speelde dit kalenderjaar pas negentien minuten in het eerste. Vooral De Jong profiteerde te weinig, zelf had de middenvelder ook nog wel een keer kunnen scoren.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Het vreemde: de do-or-die-stemming ontbrak meestal ook op de tribunes, die tijdens de warming-up nog halfleeg waren. Veel aandacht ging toen uit naar Philips, behalve naamgever en oprichter ook sinds jaar en dag voornaamste shirtsponsor, maar vanaf volgend seizoen alleen nog op de mouw prijkend.

Heel fijn allemaal en leuk ook om al die oude PSV-shirts te zien, alsmede een oldskool Philips-sticker in de handen gedrukt te krijgen, maar het ging gistermiddag toch vooral om het heden, zou je zeggen. Cambuur, dat aan de bal behoorlijk was, hielp twee handjes door bij een hoekschop en een ingooi als lammetjes te verdedigen. De Jong en Pereiro profiteerden.

Pas toen nam de smachtstemming serieuze vormen aan. Om weer snel te luwen door toedoen van een fraaie treffer van Cambuur-middenvelder Byrne, voor 3-2, kort voor rust. 'Het breekpunt', analyseerde Cocu na afloop.

PSV had inderdaad moeite weer op stoom te komen en mocht Cambuur-doelman Nienhuis danken dat die na ruim een uur de bal in de voeten van Maher schoof. De middenvelder profiteerde in twee instanties en niet veel later zette een doeltreffende vrije trap van Willems de boel weer enigszins in lichterlaaie.

Maar PSV kon niet meer. Zoet behoedde de regerend kampioen zelfs twee keer voor een derde tegentreffer. Een laat doelpunt van Van Ginkel zorgde ervoor dat de Amsterdammers niet nog verder wegliepen.

Dankbaar was het applaus vanaf de tribunes na afloop en dat zei ook veel. 'We hebben er alles uit geperst en mogen trots zijn', vond Cocu. Ja, dat makkelijke weggeven van doelpunten, 'daarin zit nog winst'. Toch meende de coach dat zijn ploeg na de winterstop flink aan stabiliteit heeft gewonnen.

null Beeld epa
Beeld epa

Daarna volgde een omhelzing met zijn zoontje, dat vrolijk achter de persconferentietafel plaatsnam. De assistenten Brood, Van der Weerden en Rip grapten en grolden aan de bar. Algemeen directeur Gerbrands maakte montere praatjes met journalisten, 'sochtends had hij bij FOX al gesproken over de toekomst van enkele spelers. Een dag eerder was bekendgemaakt dat technisch directeur Brands nog tot 2020 aanblijft, titel of niet. Buiten maakten supporters plannen om op een terras nog even van het zomerse zonnetje te genieten met wat bier erbij.

Je moest, kortom, je best doen om niet te denken dat de handdoek al lang en breed geworpen was in Eindhoven.

null Beeld anp
Beeld anp

Niet genoeg kwaliteit

Degradatie naar de Jupiler League was geen verrassing voor de spelers van SC Cambuur maar de klap was niet minder groot. 'We degraderen niet vandaag, dat is het resultaat van het hele seizoen, maar het doet wel pijn', reageerde aanvoerder Erik Bakker.

'We hebben het in verschillende wedstrijden laten liggen. We spelen vaak goed, ook tegen moeilijke tegenstanders, maar het was allemaal te weinig om in de eredivisie te blijven', zei Sander van de Streek.

Bakker oordeelde dat de club simpelweg niet genoeg kwaliteit in huis heeft voor de eredivisie en hij wilde niet naar de trainers wijzen. Trainer Henk de Jong verliet SC Cambuur in februari wegens slechte resultaten en zijn opvolger Marcel Keizer kon de situatie niet verbeteren. 'Een trainerswissel is nooit heel bevorderlijk en Marcel heeft het hartstikke goed gedaan maar uiteindelijk hebben we niet genoeg kwaliteit op het veld staan als je achttien punten haalt uit 33 wedstrijden', aldus de middenvelder.

Meer over