Teeven zakt een plaats op VVD-lijst, Griffith stijgt

De leden van de VVD hebben het liberale Tweede Kamerlid Laetitia Griffith een hogere plaats op de kandidatenlijst gegeven voor de parlementsverkiezingen van 22 november....

ANP

Het partijbestuur zette Griffith op plek negen, na de ledenraadpleging staat ze op vijf.

Ze verdringt officier van justitie Fred Teeven naar plaats zes. Hoogste nieuwkomer, op vier, blijft bestuurslid Brigitte van der Burg van Actal, het adviescollege voor toetsing van administratieve lasten. Dat bleek dinsdag bij de publicatie van de definitieve kandidatenlijst. De leden konden zich de afgelopen weken uitspreken over het advies van het partijbestuur. Als lijsttrekker was eerder al Mark Rutte gekozen.

Verder namen de VVD-leden het advies onveranderd over. Dat betekent dat de top drie behalve uit Rutte ook bestaat uit de ministers Rita Verdonk en Henk Kamp. Vicefractievoorzitter Edith Schippers, de ministers Atzo Nicolaï en Johan Remkes en oud-fractieleider Willibrord van Beek maken de top 10 compleet.

De advieslijst van het partijbestuur deed eind augustus veel stof opwaaien vanwege ontevreden liberale kandidaat-Kamerleden. Topman Arthur Docters van Leeuwen van de Autoriteit Financiële Markten bedankte voor een tiende plaats. Ook de zittende Kamerleden Arno Visser en Eske van Egerschot wilden na publicatie van de lijst af. VVD-Kamerlid Anton van Schijndel stapte over naar de nieuwe politieke partij van Marco Pastors, EénNL.

Meer over