Teeven wordt voorlopig geen Kamerlid

De terugkeer van Fred Teeven als Tweede Kamerlid op korte termijn is onwaarschijnlijk. Hij is onderwerp van een onderzoek door een regeringscommissie die de 'Teevendeal' gaat uitzoeken. De vraag of Teeven terugkomt speelt, omdat de teruggetreden Mark Verheijen - integriteitskwestie - nog niet is opgevolgd.

Fred Teeven Beeld anp
Fred TeevenBeeld anp

Als een Kamerlid terugtreedt, gaat er een vaste procedure in werking. De Kiesraad 'benoemt' de hoogste op de kandidatenlijst die niet meer in het parlement zit. Zo heeft de afgetreden staatssecretaris Frans Weekers al meerdere malen een benoeming afgewezen tot Kamerlid, omdat er een vacature in de fractie was ontstaan door het vertrek van Matthijs Huizing - oorzaak drank - en Johan Houwers - onderwerp van strafrechtelijk onderzoek, verdacht van hypotheekfraude.

Maar ook Huizing kreeg een benoeming door de Kiesraad en wees die af. Houwers mag de benoeming een maand in beraad houden. In de tussentijd zoekt hij via zijn advocaat uit of het Openbaar Ministerie al een beslissing heeft genomen over zijn vervolging.

Het is waarschijnlijk dat Houwers daarop een negatief antwoord krijgt, het OM is al ruim anderhalf jaar met de kwestie bezig. Dan komt de vraag bij Teeven die naar verwachting de benoeming niet zal accepteren. Dan is nummer 52 op de lijst aan de beurt: Chantal Nijkerken-de Haan. Zij zal vrijwel zeker de benoeming aanvaarden. Dan gaat de commissie voor de Geloofsbrieven aan de slag en kan haar beëdiging als Tweede-Kamerlid zich voltrekken.

Als het tegenzit, zit de VVD dus ruim zes weken zonder eenenveertigste zetel. Voor de coalitiemeerderheid is dat net geen probleem.

Staatssecretaris Frans Weekers staat in de Tweede Kamer nadat hij bekend heeft gemaakt dat hij opstapt. Beeld anp
Staatssecretaris Frans Weekers staat in de Tweede Kamer nadat hij bekend heeft gemaakt dat hij opstapt.Beeld anp
Meer over