Teeven: 'Ik hoorde pas maandag over identiteitsfraude'

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hoorden pas gisteravond na een uitzending van RTL Nieuws over een nieuwe grootscheepse identiteitsfraude door Oost-Europeanen. Teeven zei dat vandaag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Beeld null
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

RTL onthulde gisteren een intern politierapport (van april dit jaar) waaruit blijkt dat het voor veel Oost-Europeanen heel makkelijk is hun naam te veranderen. Ze kunnen dan met een nieuw paspoort weer naar Nederland gaan om hier aanspraak te maken op uitkeringen of toeslagen of hier een creditcard aan te vragen.

Teeven zei in de Kamer dat hij dat vooral wil aanpakken door meer bestanden te koppelen. De Oost-Europeanen hebben namelijk wel een eigen variant van ons burgerservicenummer, dat ze - anders dan hun naam - niet kunnen wijzigen.

Ook wil hij bekijken of het mogelijk is van Oost-Europeanen die naar Nederland komen, biometrische kenmerken (gezichtsfoto of vingerafdruk) op te nemen in de Nederlandse bestanden. Ook dat zou de risico's op fraude kunnen terugdringen. Teeven beloofde de Kamer voor het kerstreces voorstellen te sturen.

Oppositie niet tevreden

In het rapport is sprake van 50.000 verwisselingen van identiteit. Teeven stelde dat dat niet betekent dat er 50.000 gevallen van fraude zijn. Volgens hem gaat het bij lang niet alle gevallen om criminaliteit. Volgens Teeven is er 'niks mis mee' dat hij niet eerder was geïnformeerd door de politie over het rapport, omdat het nog niet af was. De politie was nog bezig in kaart te brengen hoe groot de omvang van de fraude is.

De oppositie in de Kamer was niet tevreden. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde de reactie van Teeven 'van een ontluisterende naïviteit' en Pieter Oskam (CDA) stelde dat het kabinet na de Bulgarenfraude toch beter had moeten weten. Sharon Gesthuizen (SP) waarschuwde Teeven dat hij niet meteen op steun uit de Kamer moet rekenen voor het aan elkaar koppelen van allerlei bestanden.

Meer over