techblog

Techblog – Nintendo presenteert ringvormige controller die gamen verandert in sporten; deodorant lijkt aan te raden

null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Niels Waarlo en Laurens Verhagen

Nintendo presenteert ringvormige controller die gamen verandert in sporten - 6 september 2019

Gewoon een game bedienen met een stel knopjes? Veel te saai, wat Nintendo betreft. Het Japanse gamemerk is er al sinds de Nintendo Wii op gebrand spelers fysiek door de kamer te laten springen met controllers die bewegingssensoren bevatten. Wat dat betreft past de vrijdag gepresenteerde apparaat in een reeks: Nintendo presenteert een buigbare ring waarin controllers passen van de Nintendo Switch, hun laatste gameconsole. Hierbij hoort een band voor om de benen waaraan eveneens een controller te bevestigen is. Als we het promotiefilmpje (zie hieronder) mogen geloven, moeten gamers hiermee heuse sportsessies ondergaan, terwijl ze onder meer buikspieroefeningen doen met de ring in de hand en het gevaarte gebruiken als pijl en boog. Meer details komen 9 december beschikbaar, maar afgaande op het filmpje is deodorant aan te raden. (NW)

Samsung Galaxy Fold eindelijk in de winkel, maar niet in Nederland - 5 september 2019

De Samsung Galaxy Fold zal niet in Nederland te koop zijn. Wel is de vouwtelefoon vanaf deze maand in een aantal andere landen te koop, waaronder Zuid-Korea, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat Nederland in het lijstje ontbreekt, komt volgens een woordvoerder doordat er een beperkt aantal toestellen is geproduceerd. De innovatieve vouwtelefoon werd donderdag op de IFA-beurs opnieuw gepresenteerd. Eigenlijk had het toestel dit voorjaar al in de winkels moeten liggen, ook in Nederland, maar de release werd maanden uitgesteld nadat recensenten meldden dat het vouwscherm snel kapot ging. Die problemen moeten nu verholpen zijn. (LV)

Journalisten staan in de rij op de IFA-beurs om de Samsung Galaxy Fold even te mogen vasthouden. Beeld Laurens Verhagen
Journalisten staan in de rij op de IFA-beurs om de Samsung Galaxy Fold even te mogen vasthouden.Beeld Laurens Verhagen

Ruim 400 miljoen telefoonnummers van Facebookaccounts onbeveiligd online - 5 september 2019

Op een server, die niet was beveiligd met een wachtwoord, zijn meer dan 419 miljoen telefoonnummers aangetroffen van Facebookgebruikers uit de hele wereld. Dat ontdekte TechCrunch. Het gaat om combinaties van Facebook-identiteiten (meestal een nummer, gelinkt aan een account) met de bijbehorende telefoonnummers. Facebook zegt tegen TechCrunch dat de telefoonnummers zijn verzameld voordat het platform vorig jaar de telefoonnummers van gebruikers verborg. Er is geen bewijs dat kwaadwillenden de gegevens hebben misbruikt, bijvoorbeeld voor spam, zegt het platform. Onduidelijk is wie deze data bij elkaar heeft gevist, en waarom. Het incident staat niet op zichzelf; zo bleek vorige maand nog dat een advertentiebedrijf persoonlijke gegevens van Instagram (in handen van Facebook) verzamelde, waar het volgens de regels helemaal niet bij mocht. (NW)

Update 6 september: Een Britse cyberveiligheidsonderzoeker zegt tegen CNET dat een (gedeeltelijke) kopie van de hierboven genoemde database nog altijd openbaar online te vinden is. Volgens de onderzoeker gaat het om 200 miljoen telefoonnummers.

Tweeten via sms niet langer mogelijk na hack directeur - 5 september 2019

Twitter schrapt tijdelijk de mogelijkheid om tweets op het platform te maken via sms, nadat via deze route Twitter-baas Jack Dorsey werd gehackt. Hierop verscheen een reeks racistische en beledigende tweets op zijn feed. De reden dat tweeten via sms nu is uitgeschakeld, is volgens Twitter dat deze methode kwetsbaarheden kent, bijvoorbeeld als iemands telefoonnummer wordt overgenomen. Het platform is van plan deze kwetsbaarheden aan te pakken, onduidelijk is hoe lang dit zal duren. (NW)

Meer technieuwtjes lezen?

Dat kan in de vorige versie van dit techblog.

Meer over