Team Europa wint na thriller op slotdag

De enige keren dat Europa boven zichzelf kan uitstijgen is op een golfcourse. Wie zondag massaal 'Come on, Europe' had willen horen, had op een golfbaan bij Chicago moeten staan. Hier straalde Europa eensgezindheid uit en straalde de Europese vlag fier op de kleding en gezichten van meegereisde supporters.

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Een Duitser besliste uiteindelijk de match (VS 13¿ - Europa 14¿) waarvoor de superlatieven tekortschoten. Martin Kaymer maakte het beslissende punt op hole 17, waardoor Europa de meest prestigieuze golfbeker in het hol van de leeuw wist te behouden, en dat na een 10-6 achterstand.

De vijfduizend Europeanen die voor de Ryder Cup waren overgekomen, zullen nooit vergeten wat in de geschiedenisboeken zal worden opgenomen als het 'Wonder van Medinah'. Ze overschreeuwden het tien keer zo talrijke Amerikaanse thuispubliek in de golfkermis waar de Ryder Cup tegenwoordig veel van weg heeft. Vrijdag en zaterdag leek de Medinah Golf Course voor de Europeanen nog een golfhel. Zondag werd het een golfhemel.

Even leek de ontmoeting zaterdag al te worden beslist in het voordeel van de VS toen Europa in alle partijen van de laatste vier fourballs op achterstand raakte. Maar in twee partijen kon op de laatste hole het tij nog worden gekeerd, waardoor de beslissende 12 singles op zondag begonnen met een achterstand van 10-6 in plaats van 12-4.

En zondag vond ineens een wonderbaarlijke wederopstanding van het verloren gewaande continent plaats.

Het 'Wonder van Medinah' is de ultieme revanche op het 'Wonder van Brookline', de golfcourse in Massachusetts waar het Amerikaanse Ryder Cup-team in 1999 van een 10-6 achterstand was teruggekomen en met 15-13 alsnog de Ryder Cup won. David Duval kwam toen de kleedkamer uit met de schreeuw 'Let's go out and kill them', waarna het Amerikaanse team de eerste zes partijen van de singles won.

De Spaanse captain van Team Europa, Jose Maria Olazabal, is geen man van oorlogszuchtige taal. Hij had zijn spelers zondagmorgen ingeprent dat er niets te verliezen en veel te winnen was. Maar de man die voor Europa het voortouw had moeten nemen, zoals Duval in 1999 voor de VS, ontbrak tot zijn schrik tien minuten voordat hij de baan op moest: Rory McIlroy, de nummer één van de wereld, bleek in verwarring te zijn geraakt over de starttijd door de tv-programmering voor de verschillende tijdszones in de VS. McIlroy liet daar niets van merken en had na negen holes al een voorsprong van twee op Keegan Bradley.

Tijdens de 12 singlepartijen, keerden de kansen. De Engelsman Luke Donald bracht de achterstand in de eerste partij meteen terug tot drie punten door Masterswinnaar Bubba Watson te verslaan. De Schot Paul Lawrie verkleinde de achterstand even later tot 10-8, laatkomer McIlroy maakte er 10-9 van. Ian Poulter zorgde voor 10-10. De VS kwamen in een ongekend spannende finale opnieuw op voorsprong: 12-11.

Uiteindelijk werd het 13-13 en moesten de beslissingen vallen in de laatste twee partijen, die tussen de Duitser Martin Kaymer en Steve Stricker en tussen de Italiaan Franceso Molinari en Tiger Woods, de spelers die juist alle vier verder onder de maat hadden gepresteerd. Woods had samen met Stricker al zijn partijen in de foursomes en fourballs verloren.

Zaterdag werd hij door captain Davis Love III zelfs voor de eerste keer in zijn Ryder Cup-carrière naar de reservebank verwezen. Zondag deed op de laatste hole zijn match er niet meer toe. Omdat het Europese team twee jaar geleden de Ryder Cup had gewonnen, was een gelijkspel voldoende. Martin Kaymer maakte het 14de punt, wat betekende dat Europa de twee jaar geleden in Wales gewonnen beker behield. Als het op golf aankomt is Europa superieur aan elke andere muntunie.

undefined

Meer over