Teakfondsen sjoemelen met inleg

Het aantal slachtoffers van dubieuze aanbieders van 'ecologische' beleggingsproducten neemt snel toe. Volgens de Economische Controledienst (ECD) groeit vooral het aantal klachten over beleggingen in tropisch hardhout....

De dienst heeft geen precieze cijfers, maar denkt dat de toename van het aantal klachten samenhangt met de groeiende populariteit van milieuvriendelijk beleggen. Bovendien wordt bij dit soort producten pas na een aantal jaren duidelijk dat de beloofde beleggingswinst achterblijft bij het behaalde rendement.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) maakt zich ook zorgen over het toegenomen aantal klachten. 'De meeste aanbieders van deze producten onttrekken zich aan het wettelijke toezicht dat beleggers moet beschermen. Dat is zorgelijk', aldus een STE-woordvoerder.

Ook de Consumentenbond, die leden adviseert om absoluut niet te beleggen in natuurproducten zoals hardhout, citrusfruit ofvanille, krijgt meer klachten. 'Wij krijgen nu bijvoorbeeld veel telefoontjes over een fonds dat op straat klanten werft voor een teakhoutbelegging voor 5000 gulden', zegt een woordvoerder.

De wetgeving die het toezicht op beleggingsfondsen en de effectenhandel regelt, is niet toegesneden op de aanbieders van beleggingen in tropisch hardhout.

Het toezicht op beleggingsfondsen door De Nederlandsche Bank (DNB) betreft collectieve beleggingen. Bij de meeste hardhout-fondsen kopen beleggers echter individueel een aantal bomen of een stuk grond op een plantage. Daardoor omzeilen de fondsen het DNB-toezicht.

De gaten in het toezicht werden vorig jaar al duidelijk in de fraudezaak rond het groene beleggingsfonds Ecobel. Volgens officier van justitie M. Verwiel, die de directie van dit fonds met succes vervolgde, heeft een aantal gedupeerde beleggers wel navraag gedaan over Ecobel. 'Maar de consument kan bij De Nederlandsche Bank niet de informatie krijgen om een weloverwogen beslissing te nemen over een belegging in een tropisch hardhoutfonds.'

Ook binnen de sector gaan stemmen op om het toezicht op de aanbieders van deze beleggingen aan te scherpen. 'Er zit nog veel kaf tussen het koren', stelt J. Hovers, commissaris van DNB en lid van de raad van toezicht van een aanbieder van teakhoutbeleggingen. 'Nu lijden de goede onder de malafide aanbieders.'

Meer over