Te veel Oranjes actief op Koninginnedag

De koninklijke familie wordt te groot om op 30 april mee te nemen het land in. Als koning Willem IV aantreedt zou het aantal Oranjes dat op Koninginnedag meegaat, flink terug gebracht kunnen worden.

Van onze verslaggeverJan Hoedeman Jan Hoedeman

‘Een troonwisseling is een goed moment om daarover na te denken’, zegt Zonnevylle. ‘De beveiliging ziet er heel anders uit dan begin jaren tachtig en de kosten zijn hoog.’ Zonnevyle hoort zijn leden die de Koninginnedag moeten organiseren al jaren over dit probleem.

De koninklijke familie telt op dit moment 45 leden in drie generaties. Voor Zonnevylle zijn de kinderen en kleinkinderen – 14 in totaal – van koningin Beatrix belangrijker. ‘Je kunt je afvragen of al die neven en nichten erbij moeten zijn.’ Dat zijn er 26. Vier zonen van Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet met hun gezinnen, de kinderen van prinses Irene met hun partners en de kinderen van prinses Christina.

Zonnevylle gunt ze allemaal een geweldige Koninginnedag, maar het is een bewerkelijke zaak om een grote groep Oranjes op bezoek te hebben. ‘Hoe groot moet die bus zijn? Puur om praktische redenen, het geeft een hoop gedoe.’

Als ze er allemaal bij willen zijn, dan ziet Zonnevylle ze graag de avond voor Koninginnedag. Als er in een nieuwe opzet na de troonwisseling een concert wordt gegeven in een provinciehoofdstad. Dat valt makkelijker te beveiligen dan tientallen Oranjes op een route van enkele kilometers.

Zonnevylle, burgemeester van Leiderdorp, doet een beroep op minister Plasterk van Onderwijs. Door de meivakanties in de eerste week te situeren, zijn veel vrijwilligers op vakantie. En dan is Koninginnedag lastig organiseren.

Meer over