Te veel kampioenen om op te noemen in 2005

De NBB kent jaarlijks nationale titels toe aan pupillen, aspiranten, junioren, vrouwen, gemengde paren, senioren en in de open klasse....

Een bijzonder eervolle vermelding verdienen echter Jan Jansma-Louk Verhees, Huub Bertens-Ton Bakkeren en Bauke Muller-Simon de Wijs die zegevierend te voorschijn kwamen uit het Open-EK.

Het Nederlandse vrouwenteam met Bep Vriend-Carla Arnolds, Jet Pasman-Anneke Simons en Femke Hoogweg-Wietske van Zwol voegde twee medailles toe aan de indrukwekkende erelijst van het afgelopen decennium: brons zowel bij het Open-EK als in de Venice Cup (WK-vrouwen).

De vooruitgang binnen Team Oranje, de nationale kernploeg, heeft de afstand met de wereldtop verkleind. Daarna valt een gat. Voor de topparen buiten deze elitaire groep en de subtop is er weinig tot niets te beleven. Hopelijk brengt 2006 ook voor deze ambitieuze groep meer emplooi.

Uit het enorme aanbod van opvallende spellen uit 2005 zijn er twee genomineerd als het spel van het jaar. De lezers van de Volkskrant kunnen stemmen (keestammens@email.com). Onder de inzenders worden drie boeken verloot.

In diagram 1 zat Huub Bertens tijdens het EK-gemengde viertallen aan het roer van een alledaags 4-contract; zijn aanpak was midden in de roos.

Zie diagram 1

West kwam uit met een kleine ruiten en de leider, Bertens, met een ruime keus van snits, zette een kleine ruiten in noord waarna oost met B aan slag kwam. Er volgde B voor A in zuid, die ook H meenam. Een geslaagde snit naar V en ook A geïncasseerd.

De leider ging met 8 van slag naar 10 in oost. Een zorgvuldige, technisch perfecte, speelwijze waarbij, 6 in noord en 74 in zuid, entrees naar beide handen intact bleven.

Zou oost, aan slag met 10, harten kunnen spelen dan zat deze kleur drie-drie verdeeld en was de dertiende harten in de dummy hoog om de verliezende klaveren uit zuid op te ruimen. Oost speelde echter ruiten voor V in noord. Ook A meegenomen. De leider kon nu oversteken naar 7 in zuid voor de snit op H. Dat was een verliezende optie. Gestuurd door een feilloze intuïtie speelde zuid A en ging met V naar H in oost van slag. Oost had alleen klaveren over en moest in de dubbele renonce spelen zodat de laatste harten uit zuid verdween; een spectaculaire winstvoering.

Tijdens de wedstrijd tegen Portugal in de Bermuda Bowl (WK) leek Jan Jansma in diagram 2 te struikelen in 6SA.

Zie diagram 2

West kwam uit met harten en zuid, Jansma, won 10 met H; in V hield hij zo een entree naar de dummy over. Na A, H, V (de snit op B is in strijd met de kansberekening) en ruiten na kwam west met B aan slag. Er volgde 7, B, H en A in zuid. Hierna speelde de leider A, een essentiële manoeuvre. Overgestoken naar V en de twee ruitenslagen meegenomen waarop oost twee kaarten - één was al noodlottig - moest afgooien van H, B6 en 109 met V als dreiging in de dummy en achter zich in zuid 9, H4, A6. Op deze ingenieuze manier maakte de leider naast de negen slagen die hij al had altijd nog drie slagen.

De gebeurtenissen op de andere tafel, waar de Portugezen in 4SA afstopten, maken dit verhaal nog mooier. West, de Wijs, kwam tegen 4SA uit met 2. De leider speelde argeloos 3 in de dummy. Oost, Muller, zette 10, en zuid nam direct - abusievelijk - met A. Na A, H , V volgde een vierde ruiten voor B in west. West speelde schoppen door: 6, V, H en 4. Met 5 speelde oost door 97 van zuid heen zodat west met 108 twee slagen maakte: 4SA min één met op de andere tafel 6SA gemaakt!

Meer over