Te veel ambitie om lang te blijven leven

De crimineel Cor van Hout werd wereldberoemd door de ontvoering van Freddy Heineken. Na zijn vrijlating kwam Cor terug en Mokum moest het weten....

Had Cor van Hout te veel branie om groot te blijven in de misdaad? Tijdens zijn criminele carrière werd hij van twee kanten onder vuur genomen. De bovenwereld probeerde hem te corrigeren door hem twee keer achter de tralies te zetten. Van Hout bracht bijna eenderde deel van zijn volwassen leven door in een cel.

Vanuit de onderwereld werden, voorzover bekend, drie aanslagen op zijn leven gepleegd. De laatste eindigde vrijdag met de dood in een goot in Amstelveen, na een kogelregen uit een automatisch wapen. De nog onbekende daders vluchtten op een motorfiets.

Cor van Hout, jongen uit de Amsterdamse volkswijk de Staatsliedenbuurt, begint zijn loopbaan in de misdaad als overvaller. Hij wordt er nooit voor de rechter voor gebracht, maar wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor een spectaculaire overval per speedboot van een postkantoor in het centrum van Amsterdam.

Met de Heineken-ontvoering maakt hij de sprong naar de top van de criminaliteit. De ontvoering is, net als de vlucht van Van Hout naar het buitenland, jarenlang groot nieuws. Na zijn vrijlating wordt hij vergast op een groot feest in het Amsterdamse Marriot-hotel. Cor is terug, zo weet Mokum. En de gewezen ontvoerder laat er geen gras over groeien.

Met 'bloedgabber' Willem Holleeder bouwt hij daarna snel grote belangen op in de drugshandel en prostitutiesector. Het Openbaar Ministerie ontdekt door middel van een groot financieel onderzoek dat Van Hout zich heeft ontwikkeld tot een internationaal georiënteerde topcrimineel. Zo heeft hij eigendom en exploitatie van bijna twee miljoen euro aan onroerend goed in de Alkmaarse hoerenbuurt ondergebracht in een ingewikkeld netwerk van rechtspersonen. Uit het toenmalig strafdossier: 'Mogelijk wordt gevreesd voor een vordering van het Heinekenconcern en/of kan het bezit niet legaal verklaard worden.'

Die vaststelling maakt onderdeel uit van het onderzoek dat leidt tot de veroordeling van Van Hout in 1998 wegens drugshandel en wapenbezit. De rechercheurs en de rechtbank zijn onder de indruk van het aangetroffen arsenaal aan wapens.

Bij de eerste aanslag, in 1996, wordt hij in de Amsterdamse Deurloostraat bijna doodgeschoten als hij zich in zijn auto bevindt in gezelschap van zijn vrouw en zijn kind. Over de nog onopgehelderde aanslag schrijft justitie in een strafdossier: 'Naar aanleiding van de aanslag heeft vermoedelijk een betaling plaatsgevonden door mede-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder aan vooralsnog onbekende criminelen.'

De tweede aanslag, eind 2000, overleeft van Hout opnieuw. Volgens justitie heeft de beschieting te maken met een conflict met de groep van de eerder geliquideerde drugsbaas Sam Klepper. Van Hout en Klepper hadden al langere tijd ruzie. Ook de vriendschap met Holleeder zou mede hierdoor danig zijn bekoeld.

Enkele weken na de moordaanslag op Van Hout arresteert de Amsterdamse politie de Joegoslavische crimineel Paja M., zakenpartner van Klepper en diens boezemvriend en compagnon John M. Paja zou namens hem de man hebben aangestuurd die op Van Hout had geschoten. Kort daarna houdt een arrestatieteam ook John M. aan, die Van Hout verantwoordelijk hield voor de moord op Klepper en daarom opdracht zou hebben gegeven voor een wraakactie.

Justitie kan de verdenking tegen M. niet rond krijgen. Paja moet wel voorkomen, maar de rechtbank spreekt hem vrij wegens gebrek aan bewijs.

De strijd in de Amsterdamse onderwereld heeft inmiddels de levens van diverse topcriminelen geëist. Behalve Sam Klepper en Cor van Hout is ook Jan Femer, een vriend van Klepper, vermoord. Voor deze moorden is de Joegoslaaf Sreten 'Jotcha' Jocic vorig jaar door Bulgarije aan Nederland uitgeleverd. Magdi Barsoum, die bij de recherche bekendstond als vooraanstaand drugscrimineel, werd eveneens omgelegd.

De sleutel tot de liquidatiereeks ligt mogelijk bij de moord op de Keniaanse drugshandelaar Ibrahim Akasha in mei 2000 in Amsterdam. Daar zou Barsoum achter hebben gezeten. De recherche verhoorde Barsoum, maar het kwam niet tot een aanklacht. Vorige week werd George Plieger gedood, toen hij voor de spoorwegovergang in Diemen stond te wachten. Plieger zou niet een leidend figuur in het criminele milieu zijn geweest, maar wel een goede bekende van Klepper en Femer.

John M. overleefde een aanslag, evenals Gijs van Dam junior, de zoon van voormalig drugshandelaar Gijs van Dam senior. De politie vermoedt dat de meeste gewelddadigheden verband hielden met een onopgelost handelsconflict over drugs. De aanslag van vrijdag in Amstelveen lijkt een nieuw hoogtepunt in deze oorlog.

Meer over