Te 'linkse' ChristenUnie stelt koers bij

Aftredende Rouvoet van de 'sociale' ChristenUnie, ontvangt lof van zijn achterban. Maar of opvolger Slob misschien wat minder links en wat meer anti-islam wil zijn. En dat wil hij.

DOUWE DOUWES

EDE - Als André Rouvoet de grote zaal van evangelisch centrum De Schuilplaats binnenkomt, is er een staande ovatie voor de man die na zeventien jaar Den Haag verlaat. Direct na zijn binnenkomst start op twee grote schermen een film met de hoogtepunten uit zijn politieke carrière.

In een van de eerste fragmenten wordt een piepjonge André Rouvoet geïnterviewd door EO-coryfee Andries Knevel. 'Er is ruimte voor een christelijk-sociale beweging naast de christendemocratie, en die kan twaalf tot vijftien zetels halen', zegt hij zelfverzekerd. Het fragment stamt uit 1996. Vijftien jaar lang heeft Rouvoet vol overgave zijn 'christelijk-sociale' boodschap uitgedragen. Vaak met succes: na een verdubbeling van het aantal zetels bij de verkiezingen van 2006 loodste hij zijn partij voor het eerst het kabinet in.

Maar nu Rouvoet het stokje heeft overgedragen aan Arie Slob, is de grote vraag in hoeverre de ChristenUnie aan 'christelijk-sociale' politiek vasthoudt. Want na de regeringsdeelname kwam de partij in woelig vaarwater terecht, en beleefde drie teleurstellende verkiezingen op rij. In geen enkel provinciaal college zit nu nog een ChristenUnie-gedeputeerde.

En dus kwam onvermijdelijk de discussie over de koers van de partij op gang: worden we niet te veel met 'links' geassocieerd? 'Is christelijk-sociaal een geuzennaam, of werkt het vooral verwarrend?' vraagt oud-gedeputeerde Marjan Haak zaterdag aan het congres in Ede.

'De term christelijk-sociaal is niet handig', vindt Martijn Brouwer uit Zoetermeer. 'We noemen ons ook niet christelijk-conservatief, of christelijk-kapitalistisch, dat zijn we ook. Waarom wel christelijk-sociaal?'

'De term is aan inflatie onderhevig', zegt Erik Verbruggen. 'Noem het liever ChristenUnie-politiek.'

'Sociaal is vertaald als socialistisch', zegt Henk Visser. 'Dat komt ook door ongelukkig optreden in Den Haag. Er is te veel gesjanst met links.' Pieter Grinwis zegt: 'Velen buiten ons percipiëren het als linksig. Het verengt de taak van de overheid tot het sociale, en maakt de taak van de overheid te groot.'

'Ik krijg de vraag: wat kan de ChristenUnie voor de ondernemer doen?' vertelt het Overijsselse Statenlid Martha van Abbema. 'Dan erken ik met het schaamrood op de kaken: niet zo veel.' 'De nadruk ligt te sterk op sociale thema's', waarschuwt Kees Smits, die zaterdag de meeste pijlen op de partijleiding afschiet. 'We hebben een te links profiel.'

Dat is vloeken in de ChristenUnie-kerk. Want als er iets is waar Rouvoet en ook Slob allergisch voor zijn dan is het wel het etiket 'links'. Evenals het etiket 'rechts'. 'Ons profiel is niet afhankelijk van simplistische schema's', zegt Rouvoet in zijn afscheidsspeech. Met de 'christelijk-sociale' politieke boodschap heeft de partij goud in handen, verzekert ook de nieuwe man Arie Slob.

De partij lijkt zich op een kruispunt te bevinden. De aandacht is de afgelopen jaren te veel op het progressieve gericht, valt te beluisteren. Een ander heikel partijonderwerp: de islam. Terwijl de traditionele bondgenoot SGP zich onomwonden islam-kritisch opstelt, hamerden de ChristenUnie-kopstukken vooral op vrijheid van godsdienst. 'Ik heb zes jaar in Egypte gewoond, en heb niks met de islam', zegt Segers. 'De nadruk lag te veel op godsdienstvrijheid. Als je dat steeds benadrukt, lijkt het of je geen bedenkingen hebt.'

Om dat te onderstrepen, geeft het congres de leiding de opdracht om de PVV 'op gelijke wijze te bejegenen als andere politieke partijen waartegen de ChristenUnie zich principieel verzet'. Dat is in de afgelopen tijd namelijk wel anders geweest: onder anderen senator Egbert Schuurman heeft zich fel verzet tegen de partij van Wilders. 'Samenwerking met de PVV kan op den duur gewelddadige gevolgen hebben', waarschuwde hij vorig jaar. Maar ook Schuurman keert na 23 mei niet terug in het parlement.

In de aanvaardingsspeech van Slob is voor de goede verstaander al een glimp van een nieuwe koers te zien. 'We zullen ook niet blind en naïef moeten zijn voor het gevaar dat de islam met zich mee kan brengen', zegt de nieuwe leider.

En aan de MKB'ers in de achterban die wel klaar zijn met het getamboereer op sociaal en duurzaam belooft Slob: 'We zullen in de komende tijd ondernemerschap een meer centrale plaats in ons optreden geven.'

undefined

Meer over