Te lief? Scheiden!

Niet meer met elkaar kunnen praten, botsende karakters en vreemdgaan zijn de meest voorkomende oorzaken voor scheidingen. Volgens de direct betrokkenen is daarnaast sprake van karakterfoutjes: hij was te onvolwassen, zij te egoïstisch en allebei af en toe gemeen....

Wat je exen nooit hoort zeggen is dat hun geliefde te veel begrip toonde, te lief was of altijd klaarstond. Toch laat het jongste nummer van het vakblad Journal of Family Psychology zien dat liefzijn overdreven kan worden.

Tijdens het onderzoek werden 105 pasgetrouwde echtparen vijf jaar lang gevolgd. Op vragenlijsten moesten ze aangeven hoe tevreden ze waren met hun relatie en hoeveel steun ze kregen. Is hij bijvoorbeeld bereid huishoudelijke klusjes over te nemen als zij het druk heeft? Kiest zij zijn kant bij een discussie? Tevens werd gevraagd wat van de partner werd verwacht.

Een tekort aan steun blijkt de relatie geen goed te doen. Minder voor de hand liggend is dat te veel steun de relatie nog sterker ondermijnt dan te weinig steun. Daar zijn grofweg drie redenen voor.

De eerste is dat de generositeit van de partner de balans van geven en nemen kan verstoren. Een partner die altijd lief en aardig is, kan op de zenuwen werken, omdat het gevoel kan ontstaan dat je niet voldoende terug kan geven.

Een tweede reden is dat steun een gevoel van onvrijheid kan opleveren. Het is lief bedoeld als je zelf een probleem hebt en partnerlief weet direct te melden hoe het opgelost moet worden, maar onderhuids klinkt misschien de boodschap: ‘Jij kunt het niet zelf’. Als de ander het te goed weet, is het moeilijker op je eigen kompas te varen en is de kans groot dat je opstandig wordt en ruzie krijgt.

De derde reden is dat te weinig steun gemakkelijker is op te lossen dan te veel steun. In het onderzoek hebben tweederde deel van de mannen en bijna alle vrouwen wel eens het gevoel dat zij minder steun van hun partner krijgen dan gehoopt en gewenst. Als het niet de spuigaten uitloopt, dan kunnen de meeste mensen dit opvangen in contacten met familie of vrienden.

Teveel aan steun kun je niet compenseren. Toch heeft eenderde deel van de pasgetrouwde mannen en vrouwen er last van. Te lief is echt een probleem. Voor een goed huwelijk moet je niet alleen bedenken hoe goed je iets bedoelt, maar ook in acht nemen hoe je steun overkomt.

Ad Bergsma

Reageren? psychologie@hartenziel.nl

Meer over