'Te lange wachtlijst bij één op de vier poliklinieken'

Bij één op de vier poliklinieken moeten patiënten te lang wachten voordat ze bij een arts terechtkunnen. De wachttijden zijn het langst bij de pijnbestrijding, bij maag-lever-darm-problemen en op de revalidatieafdeling. Dat meldde RTL Nieuws zaterdag.

null Beeld anp
Beeld anp

De wachtlijsten voor patiënten die kampen met problemen aan knie of heup zijn in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam bijvoorbeeld zó lang, dat patiënten moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Geen budget meer
Hoewel de wachttijden in het algemeen korter worden, lopen ze bij de afdeling orthopedie in het AMC juist op. 'We doen dit jaar geen knie- en heupoperaties meer. Daar hebben we geen budget meer voor', aldus adjunct-directeur Moniek Köhlen. Volgens haar moeten alleen al dit jaar 160 patiënten om die reden uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Bij academische ziekenhuizen is de wachtlijstenproblematiek volgens RTL Nieuws groter dan bij algemene ziekenhuizen. In de top tien van ziekenhuizen met de meeste wachtlijsten staan naast het AMC ook het Erasmus MC in Rotterdam, het academisch ziekenhuis Maastricht (azM), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het UMC Groningen.

Meer over