NieuwsUitspraak rechtbank

Tbs voor pleger van Groningse ‘bioscoopmoorden’

De rechtbank in Groningen heeft de 34-jarige man, die vorig jaar in een bioscoop in diezelfde stad twee schoonmakers ombracht, veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

De Pathe-bioscoop in Groningen waar vorig jaar twee schoonmakers werden omgebracht. Beeld ANP
De Pathe-bioscoop in Groningen waar vorig jaar twee schoonmakers werden omgebracht.Beeld ANP

De man uit Rotterdam bracht het schoonmaakechtpaar vorig jaar oktober met een mes om het leven. Zij waren willekeurige slachtoffers. Ergün S. kon tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak niet verklaren waarom hij de man en de vrouw doodde.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Ook volgens de rechtbank is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Het Pieter Baan Centrum concludeerde dat S. ten tijde van zijn daad leidde aan psychotische wanen. De man kampte al jaren met psychiatrische problemen en blowde veel. Hij stond op het punt gedwongen opgenomen te worden.

‘Geen bewuste keuze’

Volgens de rechtbank kunnen de feiten de dader vanwege zijn stoornis niet worden toegerekend. ‘Dat betekent dat hem geen straf kan worden opgelegd, hoe ernstig de feiten en hoe vreselijk de gevolgen voor de nabestaanden ontegenzeggelijk zijn.’

Advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, laat weten dat zij ‘hevig teleurgesteld’ zijn over de uitspraak. Het was ook voor hen ‘overduidelijk’ dat de man niet volledig toerekeningsvatbaar is. Maar ze vinden het laakbaar dat hij zijn medicijnen bewust niet innam en daarnaast langdurig softdrugs gebruikte.

‘Volgens de deskundigen is het stoppen met medicijngebruik echter geen bewuste keuze van S. geweest, maar hangt dat rechtstreeks samen met zijn ziektebeeld’, aldus de rechtbank. ‘Het blowen heeft, zo hebben de deskundigen vastgesteld, geen invloed gehad op het ontstaan van de psychose.’

Lees ook

Ergun S., die ervan wordt verdacht twee schoonmakers te hebben gedood in een Groningse bioscoop, was volgens zijn familie ‘ziek in zijn hoofd’. Waarom werd hij niet opgenomen?

Meer over