Tbs geëist tegen belager echtpaar-Pieper

Tegen de 43-jarige P.T. uit Amsterdam, die vorig jaar oud-Philips-topman Roel Pieper en diens echtgenote met een mes belaagde, is woensdag voor de rechtbank in Haarlem tbs met dwangverpleging geëist...

De verdachte drong 31 mei het landgoed van het echtpaar in Aerdenhout binnen. Hij stak Pieper en diens vrouw meerdere keren met een mes. Mevrouw Pieper raakte ernstig gewond aan haar hals, borst en rug. Roel Pieper liep verwondingen op aan zijn hals en hoofd.

T. leed volgens deskundigen ten tijde van het incident aan psychotische wanen. Hij voelde zich achtervolgd door een organisatie waarvan Pieper de spil was. De man zei woensdag tijdens zijn proces dat hij er twee weken voor de steekpartij was achtergekomen dat Roel Pieper aan het hoofd stond van die 'duivelse' organisatie.

Die organisatie maakte hem al twaalf jaar het leven zuur, aldus de verdachte. 'Het is triest, maar het moest', zei hij kort nadat hij het paar had neergestoken. 'Als ik een machinepistool had gehad, had ik ze allemaal neergemaaid. Ze verdienen het.'

De Amsterdammer zei voor de rechtbank dat hij Pieper inmiddels niet meer als leider van de organisatie ziet. 'Ik schaam mij diep voor wat er is gebeurd.' De bedreigingen door de groep waren volgens hem echter wel degelijk waar. 'Het gebeurde heel geraffineerd, dus het is voor mij moeilijk te bewijzen.'

Vier gedragsdeskundigen die T. hebben onderzocht, achten het gevaar voor herhaling groot. De man lijdt volgens hen aan chronische waanstoornissen. De deskundigen vinden dat de verdachte gedwongen in een tbs-kliniek moet worden behandeld.

De officier van justitie volgde die conclusie en vroeg om ontslag van rechtsvervolging. Zij vertelde dat er direct na de steekpartij een link werd gelegd met de moord op Pim Fortuyn, omdat Roel Pieper korte tijd in beeld was als LPF-minister. Ook een mogelijk verband met de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., is onderzocht.

Het bleek echter om een eenmansactie te gaan. Volgens de officier weet T. nog altijd niet wat er met hem aan de hand is en moet hij gedwongen worden behandeld om de maatschappij optimaal te beveiligen.

De advocaat van de verdachte vindt dat zo'n behandeling ook buiten een tbs-kliniek kan. Hij pleitte voor tbs met voorwaarden, wat zou betekenen dat zijn cliënt op vrijwillige basis wordt behandeld.

De uitspraak is 7 april.

Meer over