Tatoeageloze manager in de wereld van de popmuziek

Protesten dat hij te commercieel zou zijn, strandden op zijn vriendelijke onverstoorbaarheid.

In de woestijn van Californië werd zijn lichaam gevonden, op een zandweg. Anderhalve kilometer verderop lag zijn vriendin. Directeur Guus van Hove (44) van poppodium 013 in Tilburg overleed maandag samen met zijn vriendin Helena Nullett (38) in Joshua Tree National Park. Waarschijnlijk kwamen ze door uitdroging om het leven.

Van Hove was sinds een week op rondreis door de VS. Ze waren op weg naar Arizona, maar die middag besloten ze door Joshua Tree te gaan rijden. Van Hove was een liefhebber van de rockband U2 en wilde graag de woestijn zien waarnaar een van hun albums was vernoemd.

Maandag vonden bezoekers hem rond zeven uur 's avonds op Black Eagle Mine Road, tien kilometer verwijderd van hun auto. Zijn vriendin lag anderhalve kilometer verder. Hun personenauto was eigenlijk niet geschikt voor de onverharde weg die ze waren ingeslagen; bij de weg staat een bordje waarop wordt gewaarschuwd alleen met four wheel drives te rijden.

Het was die dag zo'n 41 graden Celsius. In de auto zouden een paar lege waterflesjes zijn gevonden. Wrang is dat ze nog maar een paar kilometer hoefden te lopen tot ze (weer) bij de grote, goed begaanbare weg door de woestijn waren geweest.

Een woordvoerder van het park zei te vermoeden dat hun auto in het zand is gestrand. Mogelijk wilden ze teruglopen naar de grote weg om hulp te zoeken, maar werden ze overvallen door de enorme hitte. Door de airconditioning in auto's wordt gemakkelijk vergeten hoe meedogenloos de woestijn kan zijn.

Guus van Hove was volgens vrienden en bekenden een zeer gedreven, creatief en pragmatisch man. Al op zijn 36ste werd hij directeur bij de poptempel 013. Daarvoor zat hij in de uitgeefwereld, waar hij de bladen OOR en de Hitkrant uitgaf.

'Hij was een marketingman, een moderne manager', zegt Berend Schans van de vereniging van poppodia. 'Hij liep in pak, terwijl iedereen in het wereldje in spijkerjasjes liep. Maar hij heeft 013 op een geweldige manier geprofessionaliseerd. Hij was altijd aan het kijken hoe het beter kon. In het begin was 013 sterk op dance gericht. Maar hij zag goed in dat het dancepubliek niet zo trouw was, en dat hij breed moest programmeren.'

'Hij was lange tijd de enige bij ons zónder tatoeage', zegt 013-bestuursvoorzitter Walter Hamers. 'Aanvankelijk was er bij een deel van de oude garde verzet. Die vonden zijn ideeën commercieel. Maar het is hem wel gelukt. Hij heeft zijn ziel en zaligheid in het bedrijf gelegd.'

Een paar jaar geleden werd het verzet ineens zo hevig dat er in de stad posters werden geplakt met persoonlijke uithalen naar hem, vertelt Schans. 'Dat ging op een heel lelijke manier. Maar toen zijn mensen vierkant achter hem gaan staan.'

Uiteindelijk heeft hij van iedereen waardering gekregen, zegt directeur Cor Schlösser van De Melkweg. 'Ook van mensen die eerst protesteerden. Het was een vriendelijke, onverstoorbare jongen die voet bij stuk hield. Daarom is het ook zo'n raadsel wat er met hem is gebeurd.'

undefined

Meer over