Recept

Tartiflette met gruyère, walnoten en salie

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Tartiflette met gruyère, walnoten en salie, hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Onno Kleyn
Beeld Onno Kleyn

Dwars door onze Tonnerrois loopt het Canal de Bourgogne, een lommerrijk beoeverde streep water, voorzien van veel te veel sluizen met rood geverfde leuningen en elk met een vrolijk bruisende baard die tussen de deuren omlaag hoest. Huurscheepjes glijden over het nat, althans in de zomer. Nu resten er nog slechts enkele hippieachtige eigenaren van oud bootwerk die daarop het jaar rond overleven.

In het haventje van Tanlay - een verbreding van het kanaal - prijkt een pizzeria, met kloeke efficiëntie Du Port genaamd. Ook crêpes staan op het menu, net als de hit van de laatste jaren in Frankrijk: tartiflette. Toen de eigenaren van het paviljoentje enkele jaren geleden zonder enige kennis van het kookvak hun avontuur begonnen was dit soort happen een verstandige keus; je hoeft er immers nauwelijks iets voor te kunnen.

Tartiflette is van oorsprong een ovengerecht uit de Alpen, van aardappel, spek en ui, overbakken met reblochon. In Tanlay echter is het een schaaltje met voorgegaarde pieper, massa's onduidelijke kaas, een halve liter kookroom en naar keuze wat garnituur als spek of reepjes ham. Wij probeerden dat ooit en houden het sindsdien op pizza. Uitstekende pizza zelfs, mits je ze vraagt er maar de helft kaas op te doen. Tartiflette maken kunnen we beter zelf, inclusief het variëren op het originele recept. Daarom vandaag een spekloze met gruyère, walnoten en salie.

Bereiding

Zet de oven aan op 160 graden. Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een ovenschaal en hussel met de olie en wat zout. Dek af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Controleer daarna of ze gaar zijn; zet anders nog weer een poos terug.

Zet de oven nu op 200 graden. Meng de kaas, crème fraîche, walnoten, knoflook en salie met wat zout en verdeel over de aardappelen. Wie wil doet nog iets met de pepermolen. Bak zo'n 15 minuten in de oven, maar nu zonder folie, tot de zaak aangenaam gesmolten is. Zet op het laatst nog even onder de grill voor een kleurtje.

Verschenen: De grote Kleyn, culinair compendium. 1.008 pagina's essentiële kennis over koken en eten. Nijgh & Van Ditmar, €45,-.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
1,2 kg vastkokende aardappelen
3 eetl. olie
200 g geraspte gruyère
250 ml crème fraîche
50 g gepelde walnoten, grof gehakt
1 teen knoflook, geperst
10 blaadjes verse salie, in dunne reepjes
extra: aluminiumfolie

Meer over