Taped

Dat relatieproblemen in het niet vallen bij een levensbedreigend avontuur, wordt er wel erg hard ingehamerd.

PAULINE KLEIJER

Ze zouden op vakantie gaan om hun huwelijk te redden. Een ideetje van hun dochter. Want daar, in Argentinië, waren ze jaren geleden smoorverliefd op elkaar, en werd hun dochter verwekt. In die romantische omgeving, vervuld van goede herinneringen, moet het lukken om alle huwelijksproblemen uit te praten. Maar zo eenvoudig is het niet. Saar (Susan Visser) en Johan (Barry Atsma) doen hun best; ze willen graag de kloof overbruggen die in de loop der jaren tussen hen is ontstaan. Saar vluchtte in haar werk en was nauwelijks meer bereikbaar, Johan kreeg een verhouding.

Taped begint als een relatiedrama, maar regisseur Diederik van Rooijen kiest al snel een ander pad. Wanneer Saar en Johan toevallig met hun videocamera vastleggen dat een Argentijnse agent zonder pardon een man door het hoofd schiet, verandert de film in een actiethriller. Plotseling worden Saar en Johan achtervolgd door corrupte, meedogenloze agenten.

Van Rooijen, regisseur van onder meer de speelfilm Bollywood Hero (2008) en de televisieserie Penoza, nam Tapedop in de meest ongure buurten van Buenos Aires. De vlucht van Saar en Johan voert door aftandse fabrieken, leegstaande gebouwen en achterafsteegjes; een fraaie, groezelige achtergrond voor een realistische thriller.

Mooi is ook het jachtige camerawerk van Lennert Hillige en het sterke spel van Visser en Atsma. Het was zwaar werk voor de acteurs: zelfs de actiescènes van Taped bestaan uit opmerkelijk lange, ononderbroken takes. Het geeft de film een overtuigende, rauwe energie.

Maar de regisseur weet de onheilspellende sfeer niet altijd vast te houden. Het scenario, geschreven door Van Rooijen en Marnie Blok, bevat net te veel onwaarschijnlijkheden en herhalingen. Dat relatieproblemen in het niet vallen bij een levensbedreigend avontuur, wordt er wel erg hard ingehamerd.

Regie Diederik van Rooijen.

Met Susan Visser, Barry Atsma, Dario Levy. In 24 zalen.

undefined

Meer over