Tanzania scherpt anti-homowetten aan en verbiedt glijmiddelen

In Tanzania krijgt de lhbt-gemeenschap het steeds moeilijker. De minister van Justitie heeft aangekondigd organisaties die strijden voor homorechten in het land aan banden te leggen. Vorige maand stelde de regering een verbod in op glijmiddelen 'om homoseksualiteit te beteugelen'.

Redactie
Archiefbeeld: gemaskerde Kenianen in Nairobi tijdens een protest tegen homo-discriminatie in Oeganda. Beeld epa
Archiefbeeld: gemaskerde Kenianen in Nairobi tijdens een protest tegen homo-discriminatie in Oeganda.Beeld epa

De maatregelen moeten de 'cultuur van Tanzanianen' beschermen, zei minister Harrison Mwakyembe. De registratie van goede doelen en ngo's met een pro-lhbt-agenda zal worden opgeschort.

De maatregel volgt kort op een door de regering ingesteld verbod op de import en verkoop van glijmiddelen, bedoeld om anale seks tussen mannen te ontmoedigen en 'de verspreiding van hiv tegen te gaan'. Volgens de regering is 23 procent van de mannen in Tanzania besmet met hiv.

'De situatie voor de lhbt-gemeenschap is op het moment erg slecht en het wordt steeds erger', zegt James Wandera Ouma, de oprichter van LGBT Voice Tanzania, tegen The Guardian. Zijn organisatie is een van de weinige in het land die openlijk strijdt voor lhbt-rechten.

Hoewel sodomie in Tanzania is verboden, is homoseksualiteit dat op zichzelf niet. Ook wordt de wet er niet zo streng toegepast als in buurland Oeganda, waar de politie vrijdag nog een inval deed bij een nachtclub waar een Gay Pride-evenement werd gehouden.

Haatzaaien

De politiek hield zich tot nu toe grotendeels afzijdig over het onderwerp, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Volgens Ouma sloeg de politieke stemming ten opzichte van homoseksualiteit begin juli om. Toen kondigde regionale bestuurder van Dar es Salaam Paul Makonda tijdens een religieuze bijeenkomst aan hardhandig te zullen optreden tegen homoseksualiteit. Hij kreeg een luid applaus. Makonda zei onder andere sociale media te zullen gebruiken om homoseksuelen op te sporen en aan te pakken.

De toespraak van Makonda werd gevolgd door verschillende anti-lhbt-commentaren in landelijke kranten en een door de regering afgedwongen verontschuldiging van een lokale tv-zender voor het uitzenden van een interview met een homoseksuele man. 'Makonda doet mensen geloven dat het oké is om lhtb'ers te haten, vooral homoseksuele mannen', aldus Ouma in The Guardian. 'Hij zaait haat die er voorheen niet was.'

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt de ontwikkelingen in het land met zorg te volgen. 'Er zijn al zeer weinig activisten en weinig lhbt'ers uit de kast in Tanzania', zegt HRW-onderzoeker Neela Ghoshal. 'Dit zal ervoor zorgen dat mensen zich genoodzaakt zien ondergronds te gaan om zich veilig te voelen.'

Lees ook:

Maak bonte stoet lhbt'ers onderdeel van inburgering in Nederland, stelt Eelco Meuleman in het commentaar.

Meer over