Tankink afgestapt in de Tour

De Nederlandse wielrenner Bram Tankink is dinsdag uit de Ronde van Frankrijk gestapt. De coureur van Rabobank heeft een bacteriële infectie aan de luchtwegen, zo liet een woordvoerder van de ploeg weten.

ANP

Tankink verschijnt dinsdag niet meer aan de start van de zestiende etappe, een zware bergrit door de Pyreneeën over 199,5 kilometer van Bagnères-de-Luchon naar Pau. De renners moeten over de Peyresourde, Aspin, Tourmalet en Aubisque. Tankink vliegt dinsdagmiddag terug naar Nederland.

‘Bram had het zondag al moeilijk’, aldus ploegleider Adri van Houwelingen. ‘Maandag was hij nog slechter geworden, ‘s avonds had hij ook al wat verhoging. Bram heeft de hele nacht liggen zweten en hij voelde zich vanochtend nog miserabeler. We hebben hem maandag zien strijden en lijden en met het vooruitzicht van de etappe van vandaag leek het ons verre van verstandig om Bram nog van start te laten gaan.’

Reactie van Bram Tankink:

]]>

Mijn longen stonden in de fik

De 31-jarige Tukker had de afgelopen dagen al behoorlijk last van zijn luchtwegen. Tankink verklaarde zondag na de eerste rit door de Pyreneeën: ‘het leek alsof mijn longen in de fik stonden’. Tankink kwam maandag op bijna een halfuur van ritwinnaar Thomas Voeckler over de finish. Mede daardoor zakte hij naar de 59e plaats in het algemeen klassement, op 1.25.18 van geletruidrager Alberto Contador. Tankink was daarmee na Robert Gesink de hoogstgeklasseerde Nederlander in het klassement.

De ervaren coureur behoorde aanvankelijk niet tot de tourselectie van Rabobank. Tankink werd echter alsnog opgeroepen omdat Laurens ten Dam vanwege een zware val in de Ronde van Zwitserland niet mee kon doen. Kort voor de start van de Tour verlengde Tankink zijn contract bij Rabobank tot en met 2012.

Bram Tankink interviewt Radio 1-verslaggever Steven Dalebout (ANP) Beeld ANP
Bram Tankink interviewt Radio 1-verslaggever Steven Dalebout (ANP)Beeld ANP
Meer over