'Tanja al eind 2008 in jungle van Colombia omgekomen'

AMSTERDAM Hispanist en schrijver Robert Lemm zet grote vraagtekens bij de berichten dat Tanja Nijmeijer nog in leven is en nog altijd actief zou zijn bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Lemm, auteur van de autobiografie van Raúl Reyes, de FARC-leider die Ingrid Betancourt gijzelde, baseert zich op ‘betrouwbare informatie’ van een aan de beweging gelieerde groep.

Volgens Lemm zou de 32-jarige Tanja, die zich bijna acht jaar geleden bij de FARC aansloot, mogelijk eind 2008 of begin 2009 al zijn overleden. De Nederlandse zou in de jungle zijn bezweken aan de gevolgen van malaria en een infectieziekte.

De lezing van Lemm verschilt aanzienlijk van de eerder deze week naar buiten gebrachte opvatting van filmmaker Leo de Boer en de activiste/schrijfster Liduine Zumpolle dat de Nederlandse guerrillastrijdster, die in 2007 internationale bekendheid kreeg nadat delen van haar dagboeken vol kritiek op de FARC werden geopenbaard, nog altijd in leven zou zijn. Volgens De Boer en Zumpolle zou Tanja, van wie sinds 2007 niets meer is vernomen, als assistent van Mono Jojoy vertaal- en computerwerk verrichten.

De Boer zocht een jaar lang tevergeefs in Colombia naar Tanja en maakte daar de documentaire Dichter bij Tanja over. Zumpolle presenteert vandaag haar met de Colombiaanse auteur Léon Valencia geschreven boek Tanja, een Nederlandse bij de FARC.

De FARC zelf geeft geen uitsluitsel. Wel is sinds gisteren op de site van de guerrillabeweging (farcejercitodelpueblo.org) een opmerkelijke lofzang op Tanja te lezen onder de titel ‘Alexandra, de Nederlandse die strijdt bij de FARC-EP¿. Hierin wordt onder meer duidelijk gesteld: ‘Alles wat over haar is gezegd en geschreven, is in strijd met de waarheid.’

Meer over