'Tamboer had de best groove van alle Nederlandse drummers'

Als drummer van Earth & Fire en Het Goede Doel maakte Ab Tamboer furore. In de jaren tachtig was hij de meest gevraagde studiodrummer.

Ab Tamboer.

Ab Tamboer speelde op de marimba het briljante intro van de fameuze wereldhit Weekend van Earth & Fire uit 1979. Behalve bij die Haagse band was hij ook jarenlang drummer bij Het Goede Doel en maakte hij deel uit van de eerste cast van de musical Cats. Niemand leverde zo'n goede backbeat, zeggen collega-muzikanten. En niemand had voor een slagwerker een zo mooie naam.

Tamboer overleed 26 augustus aan longfalen in MC Westeinde in Den Haag. Hij was 65 jaar. 'De rock 'n' roll had hem ingehaald', zegt zijn dochter Desi Tamboer. Hij wist dat hij nooit echt oud zou worden. In het laatste deel van zijn leven was hij na enige omzwervingen neergestreken in Leidschendam. Noodgedwongen was hij nog een blauwe maandag buschauffeur bij Connexxion. Maar hij wilde niets anders dan spelen.

'Hij had de best groove van alle Nederlandse drummers, te vergelijken met die van Ritchie Hayward van Little Feat. Hij was de enige in Nederland die een popgroove kon combineren met een New Orleans-groove', aldus Daniel Cross, slagwerker van het theatergezelschap Rosa Ensemble.

Ab Tamboer werd geboren in Den Haag op 8 november 1950. In de jaren zestig rijzen in deze stad bandjes als paddestoelen uit de grond. Ook Ab gaat spelen. Hij wordt drummer in diverse groepen met namen als Lovin'kind en Happening '66. In 1969 komt hij terecht bij de band Galaxis, die met gecompliceerde muziek van Jethro Tull en Deep Purple aan de weg timmert.

Tamboer is automonteur met een lts-opleiding, maar besluit naar het conservatorium te gaan. Zes jaar later studeert hij af als slagwerker orkestspel met onderwijsbevoegdheid. Maar eigenlijk wil hij zich niet binden aan een orkest noch heeft hij de behoefte les te geven. De Haagse band Earth & Fire met Chris en Gerard Koerts en zangeres Jerney Kaagman die begin jaren zeventig groot succes hebben gehad met nummers als Memories en Ruby is the One zoekt een vervanger voor drummer Ton van der Kleij (hij overleed vorig jaar) die de band wil verlaten. Ab Tamboer, die al een keer voor hem is ingevallen tijdens een tournee door Polen, wordt de nieuwe drummer.

In 1983 houdt Earth & Fire op te bestaan. Tamboer stapt over naar de Nederlandstalige band Het Goede Doel met Henk Temming en Henk Westbroek die net groot succes heeft met het album België. Hij is de drummer op het tweede even succesvolle album van Het Goede Doel, Tempo Doeloe. Via Het Goede Doel komt hij ook terecht bij het Kinderen voor Kinderen-project van de VARA, waarvoor hij samen met de gebroeders Koerts liedjes schrijft. Daarnaast speelt hij mee in de musical Cats.

(Tekst gaat verder onder foto).

Archiefbeeld van de Haagse band Earth & Fire.Beeld anp

In de jaren tachtig is Tamboer de meest gevraagde studiodrummer van Nederland. Zijn eerste klus is het slagwerk op het nummer Annie hou jij m'n tassie even vast van eendagsvlieg Miggy. Hij speelt ook op de wereldhit Rock Me Amadeus van Falco (drie weken nummer één in de VS) en Stars on '45. Nadat Het Goede Doel in 1986 heeft besloten met zijn drieën verder te gaan, doet Tamboer mee aan het project Let's Stick Together waar veel oude rockers deel van uitmaken, zoals Michel van Dijk (ex-Ekseption), Polle Eduard en Jody Pijper.

In 1986 trouwt hij met zijn grote liefde Grace en wordt dochter Desi geboren. Het huwelijk houdt geen stand, zoals zo vaak in de rock 'n' roll. Het leven in de muziek met de vele geneugten is uiteindelijk een te grote aanslag op zijn gezondheid. Niettemin reist hij jarenlang in de zomer naar de Morvan, waar hij samen met zijn oude maten van Het Goede Doel en Earth & Fire de oude herinneringen kan ophalen.

Meer over