Taliban zijn sterker dan ooit

De Taliban zijn veel sterker dan doorgaans wordt gesuggereerd, de veiligheidssituatie in Afghanistan is een stuk slechter dan algemeen wordt verondersteld en veel incidenten waarbij Afghaanse burgers zijn omgekomen, worden verzwegen.

Van onze buitenlandredactie

Dit weinig rooskleurige beeld van de sinds 2001 woedende oorlog in Afghanistan doemt op uit ruim 92 duizend geheime dossiers die de klokkenluiderswebsite Wikileaks zondag online heeft gezet en waarover The New York Times, The Guardian en Der Spiegel, die vooraf inzage kregen, maandag hebben gepubliceerd. De geheime documenten van de Amerikaanse strijdkrachten gaan over de Amerikaanse militaire inzet in Afghanistan in de periode 2004-2009.

Duizenden Afghaanse burgers hebben in de afgelopen jaren de dood gevonden. Vaak waren Talibanstrijders verantwoordelijk voor deze slachtoffers, maar de door de NAVO geleide internationale troepenmacht ISAF en het Afghaanse veiligheidsapparaat hebben ook onschuldige doden op hun geweten. Maandag nog weersprak de NAVO de Afghaanse president Hamid Karzai dat haar troepen verantwoordelijk zouden zijn geweest voor een raketaanval waarbij afgelopen vrijdag zeker 52 burgers in Helmand zijn omgekomen.

Burgerslachtoffers

In de uitgelekte documenten zijn onder meer gedetailleerde verslagen te vinden van operaties van een Amerikaanse geheime eenheid, Task Force 373. Deze eenheid had als missie Talibanleiders en topfiguren van Al Qaida uit te schakelen. Ook daarbij zijn onbedoeld nogal eens burgerslachtoffers gevallen.

Volgens The New York Times blijkt uit de dossiers ook dat de Pakistaanse inlichtingendienst ISI de Taliban in Afghanistan steunt. Deze conclusie wordt niet gedeeld door The Guardian. Wel is duidelijk dat de Amerikaanse legertop zich zorgen maakt over de mogelijkheid van dubbelspel door de Pakistaanse geheime dienst.

Het Duitse weekblad Der Spiegel concludeert op basis van de dossiers dat de Afghaanse strijdkrachten machteloos staan tegenover de Taliban, die over steeds modernere wapens beschikken. Vooral in het voorheen relatief rustige noorden van Afghanistan krijgen de Taliban steeds meer voet aan de grond.

Weinig nieuwe informatie

De Afghaanse regering is ‘geschokt’ door het lekken van de documenten. Waheed Omar, woordvoerder van president Karzai, zei maandag echter dat de meeste informatie niet nieuw is en in het verleden al is besproken.

Het Witte Huis is niet blij met de beslissing van Wikileaks om de dossiers op internet te zetten. Veiligheidsadviseur Benjamin Rhodes zei dat de Amerikaanse regering ‘het vrijgeven van geheime informatie door individuen of organisaties sterk veroordeelt, omdat het de levens van militairen op het spel zet en een inbreuk is op onze nationale veiligheid’.

Witte Huis-functionarissen ontkenden in alle toonaarden dat de regering-Obama een onjuist beeld heeft geschetst van de oorlog. ‘President Obama is heel duidelijk en openhartig geweest tegen het Amerikaanse volk over de aard van de uitdagingen waarmee we te maken hebben in Afghanistan en Pakistan.’

Taliban Beeld AFP
TalibanBeeld AFP
Meer over