Nieuws

Taliban zetten snelle opmars voort, zware gevechten in drie steden, ook nabij Kabul

De Taliban zetten hun snelle opmars voort in Afghanistan en bewegen zich meer en meer richting Kabul. De strijdgroep claimde donderdag de strategische stad Ghazni te hebben veroverd. Er wordt ook zwaar gevochten in vier andere provinciehoofdsteden.

Afghanen die voor de Taliban zijn gevlucht uit de provincies Kunduz, Takhar en Baghlan zitten voor hun tenten in Kabul. Een provinciehoofdstad op 150 kilometer afstand van de Afghaanse hoofdstad zou grotendeels zijn ingenomen door de Taliban. Beeld AFP
Afghanen die voor de Taliban zijn gevlucht uit de provincies Kunduz, Takhar en Baghlan zitten voor hun tenten in Kabul. Een provinciehoofdstad op 150 kilometer afstand van de Afghaanse hoofdstad zou grotendeels zijn ingenomen door de Taliban.Beeld AFP

Het hoofd van de provinciale raad bevestigde dat Ghazni grotendeels is ingenomen door de Taliban. Ook bewoners in de stad melden dat de stad is gevallen, de tiende provinciehoofdstad die in een week is veroverd op het leger. Het leger zou nog wel op diverse plekken strijd leveren met de Talibanstrijders.

Ghazni ligt op zo’n 150 kilometer van de hoofdstad, tussen Kabul en de belangrijke zuidelijke stad Kandahar. ‘De Taliban hebben de controle over belangrijke delen van de stad, het gebouw van de gouverneur, het hoofdkwartier van de politie en de gevangenis’, aldus voorzitter Nasir Ahmad Faqiri van de provinciale raad tegen persbureau AFP. De Taliban hebben video's gepubliceerd waarin is te zien dat ze hun vlag hijsen bij het hoofdkwartier van de politie.

Het verlies van Ghazni is een gevoelig verlies voor de regering, omdat de stad ligt op de belangrijke toegangsweg tussen Kabul en het zuiden, het traditionele bolwerk van de Taliban. De meeste provinciehoofdsteden die de Taliban de afgelopen dagen hebben ingenomen, lagen in het noorden en westen. Volgens diverse berichten wordt er ook zwaar gevochten in Kandahar, de tweede stad van het land en geboorteplaats van de Taliban.

null Beeld

Omsingeling Kabul

De Taliban claimden de gevangenis van Kandahar te hebben veroverd op de veiligheidstroepen. Als Kandahar valt, zal het de zwaarste klap zijn voor de regering van president Ashraf Ghani. De stad fungeerde als hoofdstad tussen 1996 en 2001, toen de Taliban aan de macht waren. Er wordt ook zwaar gevochten in de zuidelijke stad Lashkar Gah, Herat in het westen en in Tarin Kowt, hoofdstad van de provincie Uruzgan waar Nederlandse militairen jarenlang gelegerd waren.

In het centrum van Tarin Kowt zouden de Taliban proberen belangrijke provinciegebouwen in te nemen. Bewoners sloegen woensdag al op de vlucht voor de strijd. De Taliban zouden inmiddels, met tal van districtssteden en grote delen delen van het platteland, tweederde van Afghanistan onder hun controle hebben.

Met de opmars vanuit Kandahar en Ghazni naderen de Taliban vanuit diverse richtingen Kabul. Ze zijn nu in een betere positie om in de komende weken de hoofdstad te omsingelen en af te sluiten van de rest van het land. Als dit gebeurt, wordt het moeilijker voor het leger om vanuit Kabul versterkingen te sturen naar steden die onder de voet dreigen te worden gelopen. De inname de afgelopen week van provinciehoofdsteden als Kunduz en Aybak, biedt de strijders ook de gelegenheid om vanuit het noorden op te trekken naar Kabul. Als Herat valt, kan vanuit het westen de hoofdstad worden bedreigd.

Doorstoten

Het is nog onduidelijk of de Taliban uit zijn op een geleidelijke omsingeling van de hoofdstad of gelijk zullen doorstoten naar Kabul om de slag om de stad te beginnen. Door de onverwacht snelle val van de provinciehoofdsteden, kunnen ze nu in de verleiding komen om hun ‘blitzkrieg’ door te zetten richting de hoofdstad. Als dit laatste gebeurt, kan de vrees van de militaire top in de VS bewaarheid worden dat Kabul binnen drie maanden kan vallen.

Een andere optie is dat de Taliban eerst zullen proberen om de twee grootste steden buiten Kabul, Mazar-i-Sharif in het noorden en het zuidelijke Kandahar, te veroveren op het leger. In Kabul neemt de ongerustheid en verwarring ondertussen toe over de forse terreinwinst van de Taliban. President Ashraf Ghani besloot woensdag plotseling de bevelhebber van de landmacht, generaal Wali Ahmadzai, de laan uit te sturen.

De generaal, die slechts pas een paar maanden in functie was, wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties van het leger de afgelopen week. Hij wordt opgevolgd door de man die de elite-eenheden van het leger leidt, generaal Hibatullah Alizai. Deze special forces-militairen zijn betrokken bij de felste gevechten met de Taliban. Ghani hoopt dat Alizai wel in staat is om de opmars van de Talibanstrijders te stoppen.

Meer over