Taliban worden teruggedreven naar hoofdstad

Eenheden van de Afghaanse krijgsheer Ahmah Shah Massoud trekken op naar Kabul. Zij staan op vier kilometer van de luchtmachtbasis Bagram, vijftig km van de hoofdstad, na twee of drie steden op de Taliban te hebben veroverd....

AFP, Reuter

KABUL/ISLAMABAD

De troepen van de Taliban lijken na een serie tegenslagen in wanorde te verkeren en zouden in groten getale Kabul verlaten, kennelijk op weg naar de diverse nieuwe fronten.

Massouds troepen veroverden donderdag twee strategisch gelegen steden op ongeveer tachtig kilometer ten noordwesten van Kabul. Vrijdag namen eenheden van de Tadzjiekse leider de stad Golbahar in de provincie Kapisa in, meldde het Afghaanse persbureau AIP.

Tijdens de zware gevechten zou de Taliban-gouverneur van de provincie, Maulvi Khushal, om het leven zijn gekomen. De stad Jabal-os-Saraj in de provincie Parwan viel eveneens in handen van Massoud.

Op de weg tussen Mazar-i-Sharif naar Kabul zouden Massouds troepen de stad Pul-i-Khumri hebben terugveroverd op Taliban-strijders.

Massouds troepen, die worden gesteund door strijders van generaal Malik uit Mazar-i-Sharif, zouden de minister van Informatie van de Taliban, Mottaqui, hebben gearresteerd toen hij uit Pul-i-Khumri trachtte te vluchten.

President Rabbani is teruggekeerd in zijn land. Hij bevindt zich op een basis van Massouds troepen, zo werd gemeld vanuit Tadzjikistan, waarheen hij vorige week vluchtte.

Tot verbazing van de inwoners van Kabul waren daar vrijdag nog maar weinig Taliban-troepen op straat. De islamitische strijders, die de afgelopen dagen nog vanaf voertuigen liederen ter ere van hun leiders lieten horen, zijn verdwenen.

Meer over