Nieuws

Taliban veroveren Kandahar, ook hoofdstad provincie Uruzgan gevallen

De Taliban hebben Kandahar, de tweede stad van Afghanistan en de bakermat van de streng-islamitische beweging, ingenomen. Ook wordt de val gemeld van Tarin Kowt, hoofdstad van de zuidelijke provincie Uruzgan waar jarenlang Nederlandse militairen waren gelegerd.

Talibanstrijders in Ghazni, 150 kilometer ten zuidwesten van Kabul. Beeld AFP
Talibanstrijders in Ghazni, 150 kilometer ten zuidwesten van Kabul.Beeld AFP

De gouverneur van Uruzgan gaf zich over op voorwaarde dat soldaten, agenten en ambtenaren de stad mochten verlaten. Zij droegen hun wapens en voertuigen over aan de Taliban. Overheidskantoren en vestigingen van hulporganisaties worden nu geplunderd. Dat melden diverse bronnen in Tarin Kowt aan de Volkskrant.

Op foto’s is te zien hoe Talibanstrijders het terrein van de gouverneur oprijden. Op de rotonde in het centrum wappert de witte Talibanvlag. Volgens bewoners verloopt de overdracht tot nu toe zonder geweld tegen burgers. Veel families waren de afgelopen dagen al gevlucht voor de strijd.

De komende week, zo is de verwachting, gaan de Taliban huis aan huis op zoek naar tegenstanders, wapens en kostbaarheden. Rond de stad liggen nog lichamen van gesneuvelde strijders of agenten in de velden. Nederland stak tussen 2006 en 2010 ruim twee miljard euro, van militaire hulp tot ontwikkelingsprojecten, in Uruzgan. Daarbij sneuvelden 21 Nederlandse militairen.

Gevoelig verlies

Ook de grote stad Lashkar Gah in de provincie Helmand is vrijdag in handen gevallen van de Taliban. De val van de hoofdstad van de westelijke provincie Ghor werd ook gemeld. Op donderdag namen ze Herat in, de derde stad van het land. Op dit moment zouden er op veel andere plaatsen nog hevige gevechten plaatsvinden. De val van vooral Kandahar en Herat is een gevoelig verlies voor de regering en het leger.

‘Na hevige gevechten gisteravond hebben de Taliban de controle over Kandahar’, aldus een lokale regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters. Het vliegveld van Kandahar, waar jarenlang Navo-militairen waren gestationeerd, zou nog wel in handen zijn van het leger. Bronnen melden aan persbureau AFP dat militairen en regeringsfunctionarissen Lashkar Gah hebben geëvacueerd nadat ze een deal hadden gesloten met de militanten.

De overname van Herat werd donderdagavond snel door de Taliban bevestigd. In een mum van tijd zouden belangrijke regeringsgebouwen zijn ingenomen en trokken strijders juichend met vlaggen de stad in. Het belangrijkste politiebureau van de stad werd als eerste zonder verzet ingenomen, zo vertelde een lokale journalist tegen persbureau AFP. Op Twitter meldde een woordvoerder van de Taliban dat ‘de vijand is gevlucht’.

null Beeld Volkskrant Infographics
Beeld Volkskrant Infographics

Inname Kabul

Op donderdag namen de Taliban de provinciestad Ghazni in, 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul, langs de weg richting Kandahar. De Taliban hebben sinds vorige week 18 van de 34 provinciehoofdsteden bezet en is Kabul nu ook afgesneden van het zuidwesten van het land. De meeste provinciehoofdsteden die de Taliban in de eerste dagen veroverde, lagen in het noorden en westen.

Alom wordt gevreesd dat de inname van Kabul aanstaande is; de Taliban hebben nu al tweederde van het land in handen en kunnen de hoofdstad nagenoeg omsingelen en afsluiten van de rest van het land. Als dit gebeurt, wordt het moeilijker voor het leger om vanuit Kabul versterkingen te sturen naar steden die onder de voet dreigen te worden gelopen.

De Verenigde Staten hebben donderdagavond aangekondigd een groot deel van het ambassadepersoneel in de hoofdstad te evacueren in reactie op de snelle opmars van de Taliban. Overige Amerikanen zijn gesommeerd onmiddellijk uit het land te vertrekken. De VS sturen 3.000 eenheden naar Kabul om te helpen bij de evacuatie van het ambassadepersoneel. Het Britse ministerie van Defensie maakte bekend dat 600 militairen naar Afghanistan worden gestuurd om te assisteren bij het vertrek van Britten uit het land.

Sancties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft de situatie in Afghanistan besproken met Canada, Duitsland en Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De VN-Veiligheidsraad werkt aan een verklaring die de opmars van de Taliban veroordeelt en met sancties dreigt vanwege het ‘in gevaar brengen van de stabiliteit van Afghanistan’.

Meer over