nieuws

Taliban terug aan de onderhandeltafel, ook Afghaanse regering naar vredesberaad

De Taliban hebben maandag laten weten dat zij een delegatie sturen naar een vredesberaad over Afghanistan in Moskou, dat woensdag begint. Ook de Afghaanse regering is bereid om mee te doen.

Afghaanse autoriteiten inspecteren de plaats delict na een bomaanslag, dat veiligheidschef Sayed Mahmood Agha als doelwit had. Geweld vormde de laatste tijd juist een obstakel voor vredesbesprekingen. Beeld EPA
Afghaanse autoriteiten inspecteren de plaats delict na een bomaanslag, dat veiligheidschef Sayed Mahmood Agha als doelwit had. Geweld vormde de laatste tijd juist een obstakel voor vredesbesprekingen.Beeld EPA

De bespreking moeten het vredesproces in Afghanistan weer op gang brengen. De streng islamitische Taliban bereikten vorig jaar een akkoord met de Amerikaanse president Trump over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. In ruil daarvoor zouden de Taliban hun geweld staken en onderhandelingen beginnen met de Afghaanse regering over een politieke regeling.

Maar tot nog toe is daar weinig van gekomen. De afgelopen maanden is het geweld juist opgelaaid, ook al onthouden de Taliban zich van aanvallen op de Amerikaanse troepen en hun NAVO-bondgenoten. Wel zijn rechters, regeringsfunctionarissen en journalisten – vooral vrouwelijke – steeds vaker het doelwit van aanslagen.

Afgesproken was dat de laatste Amerikaanse militairen Afghanistan uiterlijk 1 mei zouden verlaten, maar de nieuwe Amerikaanse president Biden aarzelt. Hij wil graag een einde aan de bijna twintig jaar durende Amerikaanse militaire interventie maken, maar is bang dat de Taliban zodra de Amerikanen weg zijn zullen proberen het hele land onder de voet te lopen.

Onaangenaam verrast

Tijdens het vredesberaad in Moskou en een tweede bijeenkomst in Turkije in april hopen Rusland en de VS de twee partijen over te halen een overgangsregering te vormen die een nieuwe grondwet moet uitwerken. De regering van de Afghaanse president Ashraf Ghani toonde zich vorige week onaangenaam verrast door het Amerikaanse voorstel voor een overgangsregering met de Taliban. Andersom hebben de Taliban nooit veel enthousiasme aan de dag gelegd voor onderhandelingen met wat zij als een ‘marionettenbewind’ van de VS zien.

De Taliban-delegatie staat onder leiding van Mullah Baradar, die ook de hoofdonderhandelaar was bij de besprekingen in Doha die tot het akkoord met de regering-Trump leidden.

Rusland, dat zelf slechte ervaringen heeft met een militaire interventie in Afghanistan (stammend uit de Sovjettijd), is er ook bij gebaat dat er een stabiele regering aan de macht komt in Kaboel. Moskou hoopt dat daarmee een einde komt aan de massale drugssmokkel uit Afghanistan.

Meer over