Taliban stuiten op zwaar verzet Massoud in noorden Afghanistan

De Taliban hebben zware klappen opgelopen in de Panshir-vallei boven Kabul, waar zij donderdag werden aangevallen door troepen van Ahmad Shah Massoud....

AP, AFP

MAZAR-I-SHARIF

In Kabul teruggekeerde Taliban-strijders gaven toe dat de plaatsen Golbahar en Sherqat, aan het begin van de Panshir-vallei, door Massoud waren veroverd. De ex-minister van Defensie voert ook zware aanvallen uit op het nabijgelegen Jabul-os-Saraj, ooit zijn hoofdkwartier, aan de ingang van Salang-pas. Onder de Taliban zouden tientallen doden en gewonden zijn gevallen.

De fundamentalistische Taliban werden vorige week verleid tot een poging ook de laatste 30 procent van Afghanistan in handen te krijgen, nadat het kamp van hun tegenstanders was gescheurd. Sinds twee dagen echter ondervinden zij de felste tegenstand sinds lange tijd.

Woensdag leden zij een gevoelige nederlaag door het verlies van Mazar-i-Sharif. Deze stad, jarenlang in handen van de Oezbeekse generaal Dostum, viel de Taliban in handen zonder dat ze één schot hadden hoeven lossen. Een generaal van Dostum, Malik Pahlawan, verliet het kamp van Dostum en zei zich aan te sluiten bij de Taliban.

De afgelopen dagen keerden de overlopers zich weer tegen de fundamentalisten, nadat Malik had geweigerd zijn troepen door hen te laten ontwapenen. Ook hadden de Taliban grote weerstand gewekt door onmiddellijk allerlei verboden en geboden uit te vaardigen, zoals over de verplichte burqa (sluier) voor vrouwen en de verplichte baard voor mannen.

Na achttien uur strijd moesten de Taliban Mazar verlaten. Niet eerder sinds de Taliban drie jaar geleden hun opmars begonnen, hebben zij een veroverde stad weer moeten opgeven. Bij de gevechten zijn honderden doden gevallen.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zei dat zijn organisatie in één straat al meer dan honderd lijken had verzameld. Bewoners begonnen gisteren de verbrande resten van vrachtwagens en tanks op te ruimen. De winkels, die gesloten waren sinds zondag drieduizend Taliban-strijders Mazar binnentrokken, gingen weer open.

Honderden Taliban-strijders trokken donderdag op naar Mazar met het doel de stad te heroveren. Honderden strijders (vooral Oezbeken en Tadzjieken) zijn op weg om de opmars te stoppen. De Taliban (voornamelijke Pashtuns) zijn door de Salangpas getrokken en verzamelden zich in Phul-i-Khumri, ten zuiden van Mazar-i-Sharif.

Generaal Dostum heeft gisteren vanuit Turkije, waarheen hij is gevlucht, gezegd te willen praten met Malik Pahlawan over herstel van de banden. 'Ik wil vrede met generaal Malik', zei hij.

Meer over