Taliban rukken op na revolte in gebied generaal Dostum

De Taliban, de fundamentalistische moslims die het grootste deel van Afghanistan in handen hebben, zijn maandag aan een opmars begonnen in de noordwestelijke provincie Faryab....

Reuter

ISLAMABAD

Volgens de radio van de door de Taliban gecontroleerde hoofdstad Kabul, waarvan de uitzending in het Pakistaanse Islamabad is opgevangen, vallen de milities Dostum van alle kanten aan. Eerder was al gemeld dat de revolte uitbrak na het overlopen van generaal Abdul Malik Pahlawan naar de Taliban.

Behalve Faryab controleerde Dostum tot dit weekeinde nog de provincies Samangan, Jowzjan en Balkh, waarvan zijn bolwewrk Mazar-i-Sharif de hoofdstad is. Het is onduidelijk waar de legerleider momenteel verblijft.

Troepen van generaal Malik Pahlawan kwamen dit weekeinde in opstand tegen Dostum. Tegenover de BBC verklaarde Malik twee noordwestelijke provincies, Faryab en Badghis, in handen te hebben. Hij zou vijfduizend manschappen van Dostum gevangen hebben genomen.

Volgens het in Pakistan gevestigde persbureau AIP bevinden zich ook opstandige strijders van Malik in Jowzjan en Balkh. AIP meldde dat 'Dostums troepen de situatie maandag weer onder controle hebben gekregen'. Buitenlandse hulpverleners in Maza hadden echter niets gemerkt van gevechten.

Dostum, voormalig steunpilaar van het communistisch regime, is het voornaamste sta-in-de-weg voor de Taliban in hun pogingen geheel Afghanistan onder controle te krijgen.

Meer over