Taliban pogen verzet Massoud in Noord-Afghanistan te breken

Troepen van de Taliban zijn maandag verder opgerukt in het noorden van Afghanistan. Volgens bronnen in het aangrenzende Tadzjikistan hebben zij een of twee provincies veroverd op Ahmad Shah Massoud, de enige bevelhebber van betekenis die zich nog tegen de fundamentalisten verzet....

Reuter, AFP, AP

DUSJANBE/MAZAR-I-SHARIF

Zegslieden bij de VN-vluchtelingenorganisatie in Dusjanbe (Tadzjikistan) meldden dat de Taliban de provincie Kunduz in handen hebben gekregen, alsmede Talokan, hoofdstad van de provincie Takhar. De verovering van Kunduz werd door de Afghaanse ambassade in Dusjanbe bevestigd, die van Talokan tegengesproken.

Hoewel de Taliban nu ruim 90 procent van Afghanistan controleren, wordt de ambassade bemand door vertegenwoordigers van de vorig jaar uit Kabul verdreven president Rabbani. Rabbani heeft gisteren Afghanistan verlaten. Volgens een medewerker bevindt hij zich in het zuiden van Tadzjikistan. Zondag al vluchtte de Oezbeekse generaal Dostum het land. Hij bevindt zich in Turkije.

De voornaamste steunpilaar van Rabbani, Ahmad Shah Massoud, heeft maandag onverhoeds eenheden van de Taliban aangevallen in de strategisch belangrijke Salang-pas. De pas verbindt de hoofdstad Kabul met de noordelijke provincies. Massoud (evenals Rabbani een Tadzjiek) bestookte de Taliban met raketten nadat zij de Salang-pas waren binnengetrokken.

Zondag had Massouds commandant in de Salang-regio, Basir Salangi, een akkoord gesloten met de Taliban. 'Ik roep de bevolking van Salang op in opstand te komen tegen de communisten', zo sprak Salangi zondag Taliban-strijders toe.

Een paar duizenden Taliban in tanks, jeeps en vrachtwagens trokken vervolgens juichend de pas in, maar zij werden na enige tijd vanuit de bergen bestookt door troepen die Massoud kennelijk had laten aanrukken na het overlopen van generaal Salangi.

De ooit onoverwinnelijk geachte 'Leeuw van Panshir' heeft nog slechts de controle over de noordoostelijke provincies Badakshan en Baghlan en de daartussen gelegen Panshir-vallei, zijn uitvalsbasis.

Als Massoud de Salang-pas verliest raakt hij afgesneden van de centrale provincie Bamiyan, waar de shi'itische Hezb-i-Wahdat vooralsnog stand houdt tegen de Taliban. De shi'ieten hebben door de jaren heen een nogal onafhankelijke positie ingenomen in het Afghaanse strijdgewoel.

De Taliban-regering in Kabul heeft de Hezb-i-Wahdat opgeroepen te onderhandelen over een vredesregeling. De shi'ieten zouden een delegatie naar de hoofdstad moeten sturen. 'Maar als zij de gesprekken uitstellen', aldus Taliban-woordvoerder Abdul Wakil, 'zullen wij Bamiyan gewapenderhand binnentrekken en zal de Hezb verantwoordelijk zijn voor mogelijk bloedvergieten.'

In de stad Mazar-i-Sharif, die zaterdag door generaal Dostum werd opgegeven, zijn de Taliban begonnen hun strenge variant van de islamitische wetten door te voeren. Vanuit de centraal gelegen moskee werd omgeroepen dat meisjes en vrouwen geheel gesluierd moeten gaan en dat zij niet langer toegang hebben tot scholen en universiteiten.

In Kabul heeft de Taliban-politie zaterdag vijf Afghaanse medewerksters van de hulporganisatie CARE International uit een bus gesleurd en hen met stokken geslagen, zo liet de organisatie maandag weten.

Meer over