Taliban nemen bezit van hele Salang-pas

Eenheden van de Taliban hebben zich dinsdag een weg gebaand door de strategische Salang-pas. Troepen van Ahmad Shah Massoud, die als een van de weinigen nog verzet biedt, had maandag de opmars van de Taliban gestokt met raket- en artilleriebeschietingen....

Reuter, AP

ISLAMABAD/MAZAR

Volgens het Afghaanse persbureau AIP wapperde de witte Taliban-vlag gistermiddag in het dorp Khinjan, 15 kilometer boven de noordelijke uitgang van de Salang-pas. Door dit nieuwe succes van de Taliban is Massoud afgesneden van de provincie Bhamiyan, waar shi'itische moslims van de Hezb-i-Wahdat zich nog niet hebben neergelegd bij het gezag van de Taliban.

In het noordelijke Mazar-i-Sharif zijn gistermiddag gevechten uitgebroken in een wijk met veel shi'itische moslims. Het was niet duidelijk wie tegen wie vocht. De beschietingen zouden zijn begonnen nadat drie Taliban-soldaten waren gedood in de shi'itische wijk.

Ongeveer 2500 Taliban-strijders zijn afgelopen weekeinde Mazar binnengetrokken, nadat eerder het gezag in de stad was overgenomen door soldaten van generaal Malik. Deze liep begin vorige week over uit het kamp van de Uzbeekse generaal Dostum. In Mazar werd de afgelopen dagen melding gemaakt van onvrede onder Maliks strijders met het optreden van de Taliban, die alle macht in de stad voor zich opeisen.

Meer over