Nieuws

Taliban claimen inname Panjshirvallei, machtsovername in Afghanistan nu compleet

De Taliban hebben de Panjshirvallei ingenomen. Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de fundamentalistische beweging in Afghanistan, heeft dit maandagochtend gezegd. Op sociale media circuleren foto’s van Talibanstrijders voor de poort naar de residentie van de gouverneur van de noordelijke provincie.

Marije Vlaskamp
Anti-Talibanstrijders patrouilleren eind augustus op een van de smalle toegangswegen van de Panjshirvallei. Duizenden Talibanstrijders hebben acht districten van de regio overlopen, meldt persbureau Reuters. Beeld AFP
Anti-Talibanstrijders patrouilleren eind augustus op een van de smalle toegangswegen van de Panjshirvallei. Duizenden Talibanstrijders hebben acht districten van de regio overlopen, meldt persbureau Reuters.Beeld AFP

De Panjshirvallei was het laatste bolwerk in het land dat niet in handen was van de Taliban. Ahmed Massoud, leider van de verzetsstrijders in de onneembaar geachte vallei, had zich daar met zijn troepen verschanst. In het weekend is zwaar gevochten om de vallei.

Massoud zei zondag dat hij bereid was om de strijd te staken als de Taliban zich zouden terugtrekken. Die onderhandelingen liepen op niets uit. Persbureau Reuters meldt op basis van anonieme ooggetuigenverklaringen dat duizenden Talibanstrijders acht districten van Panjshir hebben overlopen. Daarbij zijn volgens de Taliban-woordvoering geen burgerdoden gevallen.

De verzetsgroep van Massoud, de NRF, liet ondertussen weten nog steeds ‘strategische posities’ en de vallei in handen te hebben. De strijd tegen de Taliban zou doorgaan, maar dat valt van buitenaf moeilijk te controleren. Elektriciteit en internet in het gebied zijn afgesloten, maar de Taliban zeggen dat vanaf vandaag te herstellen.

Opmars

De Taliban stoomden vorige maand zonder al te veel zware gevechten op naar Kabul. Daarna omsingelden ze de Panjshirvallei, waar leden van de Afghaanse strijdkrachten zich hadden aangesloten bij lokale strijders die trouw zijn aan Massoud.

Massoud is een zoon van de in 2001 omgekomen ‘Leeuw van Panjshir’, Ahmad Shah Massoud. Die leidde in Panjshir met succes het verzet tegen het Sovjetleger en in de jaren negentig tegen de Talibanstrijders. Waar Massoud zich momenteel bevindt, is niet duidelijk.

Een andere sleutelfiguur van het verzet, de voormalige vicepresident Amrullah Saleh die zich na de vlucht van president Ashraf Ghani tot president uitriep, zou volgens een Taliban-woordvoerder inmiddels naar buurland Tadzjikistan zijn vertrokken.

Nieuw Afghaans leger

De Taliban hebben maandag de restanten van het Afghaanse regeringsleger gevraagd om zich bij de Taliban-troepen aan te sluiten om een nieuw Afghaans leger te vormen. ‘We zijn erg gevoelig voor opstanden. Wie een opstand probeert te organiseren, wordt met harde hand neergeslagen’, aldus een woordvoerder.

Aan een nieuwe Afghaanse regering wordt de komende dagen nog gewerkt. Ook proberen de Taliban het internationale vliegveld van Kabul, waar vorige week de laatste Amerikaanse militairen vertrokken, operationeel te krijgen.

In de stad Mazar-i-Sharif in het noorden van het land zouden duizend mensen, waaronder Amerikaanse burgers, vastzitten. Volgens onbevestigde berichten van persbureau Associated Press hebben zeker vier vliegtuigen die voor hun evacuatie zijn gecharterd, door communicatieproblemen tussen het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en de Taliban geen toestemming gekregen om te vertrekken. Welke passagiers zouden worden geëvacueerd en wat de bron is van de communicatieproblemen, is niet duidelijk.

Meer over