Nieuws

Taliban claimen heel Afghanistan te controleren na overwinning in Panjshir-vallei

De Taliban zeggen de laatste haard van verzet in Afghanistan, de Panjshirvallei ten noordoosten van Kabul, te hebben ingenomen. Daarmee zouden de nieuwe machthebbers in Afghanistan nu het gehele land onder controle hebben. Op sociale media zijn Talibanstrijders te zien bij het gebouw van de gouverneur in Bazarak, de hoofdstad van de provincie Panjshir.

Strijders van het NRFA, op 1 september gefotografeerd in de Panjshir-vallei. Volgens hun leider Ahmad Massoud zal het verzet doorgaan.  Beeld AFP
Strijders van het NRFA, op 1 september gefotografeerd in de Panjshir-vallei. Volgens hun leider Ahmad Massoud zal het verzet doorgaan.Beeld AFP

‘Panjshir, de laatste schuilplaats van de ontsnapte vijand, is veroverd’, zei Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid maandag op een persconferentie in Kabul. ‘We hebben ons best gedaan het probleem door onderhandelingen op te lossen, maar zij hebben gesprekken afgewezen, zodat we onze troepen moesten sturen.’

De Panjshirvallei was de afgelopen drie weken in handen gebleven van een militie onder leiding van Ahmad Massoud, de 32-jarige zoon van de legendarische mujahedinleider Ahmad Shah Massoud. De Afghaanse vicepresident Amrullah Saleh had zich bij diens onlangs opgerichte Nationaal Verzetsfront van Afghanistan (NRFA) gevoegd, evenals eenheden van de tijdens de opmars van de Taliban uiteengevallen Afghaanse strijdkrachten.

‘Verzet zal doorgaan’

Massoud liet maandag vanaf een onbekende plaats weten nog niet te zijn verslagen. ‘Wij zijn in Panjshir en ons verzet zal doorgaan’, schreef hij op Twitter. NRFA-woordvoerder Ali Maisam Nazary meldde op Facebook dat troepen van het verzetsfront ‘aanwezig zijn op alle strategische posities in de vallei’.

Talibanwoordvoerder Mujahid zei te hebben vernomen dat Massoud en Saleh allebei naar buurland Tadzjikistan zijn gevlucht. Hij verzekerde de bevolking van de vallei dat tegen hen ‘geen discriminatoire daden’ gepleegd zullen worden. ‘Zij zijn onze broeders en we zullen samenwerken voor het welzijn van het land.’

De provincie wordt voornamelijk bevolkt door Tadzjieken, een etnische minderheid die in het verleden meestal op gespannen voet leefde met de Taliban. Die komen voort uit de Pathaanse minderheid.

De Taliban-vlag wappert bij het kantoor van de gouverneur van Bazarak. Beeld REUTERS
De Taliban-vlag wappert bij het kantoor van de gouverneur van Bazarak.Beeld REUTERS

Onder het vorige Talibanbewind (1996-2001) was de moeilijk toegankelijke vallei uiteindelijk het enige stukje Afghanistan dat uit handen van de radicaal-islamitische beweging bleef. Ook tijdens de Sovjet-bezetting (1979-1989) bleef de Panjshirvallei onder controle van het door Massoud sr. geleide deel van de mujahedin.

De door de Taliban aangekondigde nieuwe Afghaanse regering is nog altijd niet gepresenteerd. Volgens woordvoerder Mujahid zal dat ‘binnen enkele dagen’ gebeuren. Mogelijk wilden de Talibanleiders ermee wachten tot zij ook de Panjshirvallei onder controle hadden.

De regering zal ‘inclusief’ zijn, maar wat de Taliban daarmee bedoelen moet worden afgewacht. Zodra de regering er is, zal volgens Mujahid de leden van het uiteengevallen leger worden gevraagd terug te keren op hun post, zodat ze samen met Talibanstrijders een nieuwe krijgsmacht kunnen vormen.

Meer over