Nieuws

Taliban beschuldigd van oorlogsmisdaad na executie 22 ongewapende commando’s

De Taliban worden overladen met kritiek nu video’s zijn opgedoken van de executie van 22 commando’s van het regeringsleger die zich overgaven. Amnesty International en de Afghaanse regering noemen het doodschieten van de ongewapende elitesoldaten een ‘oorlogsmisdaad’.

Still van de CNN-video. Beeld
Still van de CNN-video.

De publicatie van de video’s, die CNN in handen kreeg, is een nieuwe tegenslag voor het leger en de regering. De Taliban boeken steeds meer terreinwinst nu de Amerikaanse terugtrekking nadert. Het in koelen bloede doodschieten van de elitesoldaten dreigt het moreel van de Afghaanse soldaten nog verder aan te tasten.

Op een van de video’s is te zien hoe de commando’s zich overgeven met hun handen in de lucht. Ze worden onder schot gehouden door een groep zwaarbewapende strijders die volgens ooggetuigen behoorden tot de Taliban. Korte tijd later wordt het vuur geopend op de commando’s terwijl de strijders ‘Allahu Akbar’ schreeuwen. Daarna is te zien hoe de lichamen van de soldaten roerloos op straat liggen op een markt.

De moordpartij op de soldaten vond al in juni plaats in het plaatsje Dawlat Abad in de provincie Faryab, vlakbij de grens met Turkmenistan. Maar de toedracht kwam pas dinsdag naar buiten nadat CNN de video van de executie uitzond. Het Internationale Rode Kruis heeft bevestigd dat het indertijd de lijken van de commando’s heeft geborgen.

Fel gevecht

Amnesty noemde de beelden woensdag ‘verontrustend’. ‘Ze geven een afschuwelijk inzicht in de steeds wanhopiger wordende situatie waarin Afghanistan zich bevindt’, aldus beleidsmedewerker Samira Hamidi. ‘Waar we getuige van zijn, is de koelbloedige moord op soldaten die zich overgeven − een oorlogsmisdaad.’ Hamidi deed een beroep op de Afghaanse regering om een onderzoek te starten en de schuldigen te straffen. ‘Als dat niet lukt, moet de internationale gemeenschap en het Internationale Strafhof ingrijpen.’

De commando’s gaven zich over nadat ze na een fel gevecht met de strijders zonder munitie kwamen te zitten. Het huis waarin ze zich hadden verschanst, was omsingeld. Volgens een ooggetuige die CNN sprak duurde het vuurgevecht zeker twee uur. ‘De commando’s werden omringd door de Taliban’, aldus de ooggetuige. ‘Daarna brachten ze ze naar het midden van de straat en schoten ze hen allemaal neer.’ Volgens hem was een deel van de strijders mogelijk afkomstig uit het buitenland omdat hij ze niet kon verstaan toen ze onderling spraken.

Twee andere ooggetuigen, marktverkopers, bevestigen dat de commando’s hun handen in de lucht hielden en zich overgaven. ‘Ik was zo bang toen de Taliban op ze begonnen te schieten’, zegt een van hen. Hij hield zich schuil in zijn winkel en keek door een gat in de muur naar het bloedbad. ‘Die dag was iedereen bang', aldus de man.

Ontkenning Taliban

De Taliban ontkennen op Twitter dat de executies hebben plaatsgevonden. Volgens een Taliban-woordvoerder heeft CNN een nep scène in elkaar gezet en gecombineerd met beelden van een vuurgevecht waarbij commando’s om het leven zouden zijn gekomen.

De Taliban brachten drie dagen na het gevecht in Sawlat Abad een video naar buiten waarop te zien is hoe ze trucks en wapens in beslag nemen. Ook melden ze dat een groep commando’s levend was gepakt en was ontwapend. De 22 commando’s zouden nog in leven zijn en gevangen worden gehouden. Onzin, aldus het ministerie van Defensie in Kabul. ‘De Taliban kunnen deze misdaad niet ontkennen’, zei een woordvoerder woensdag.

Meer over