Talententeam is niet het antwoord op jarenlang falend beleid volleybalbond

Het niveau in de eredivisie is dramatisch gedaald. De bond kiest voor een in 2010 mislukte aanpak. Moet de technisch directeur niet worden vervangen?

Ondanks scherpe kritiek van de clubs besloot de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) volgend seizoen een Talent Team in de eredivisie bij de vrouwen te laten spelen. Volgens bondscoach Gido Vermeulen, de voornaamste architect van het plan, moet een 'kurk' worden gezet op de eredivisie om een te vroege uitstroom van talenten te voorkomen en daarmee het niveau te verhogen. Maar is een Talent Team wel de verlossende impuls voor het zaalvolleybal? En hoe geloofwaardig is het restaureren van een in 2010 nog ongewenst model?

Na de presentatie van de nieuwe lente in het topvolleybal hield bondscoach Vermeulen een rondleiding door de dit jaar opgeleverde Arnhemhal op sportcentrum Papendal. De speelsters wonen letterlijk naast de hal en ze profiteren van ongekende faciliteiten. Ze steken van de fitnesszaal zo over naar het veld, waar camera's hun bewegingen registreren.

Na afloop van de training kunnen de speelsters een ijsbad combineren met de sauna. De conclusie van Vermeulen: hier kan geen club tegenop. Dat is ook meteen de belangrijkste reden waarom de eredivisieteams spreken van oneerlijke concurrentie.

De door de Nevobo begeerde talenten staan straks voor een lastige keuze: verhuizen ze naar Papendal voor een fulltime programma of weerstaan ze de lokroep van de bondscoach en blijven ze bij hun clubs? Het doet even pijn, maar iedereen profiteert van ons initiatief, zei Nevobo-voorzitter Hans Nieukerke. Voorlopig profiteert de bond het meeste, aldus de mokkende clubbestuurders.

Tweede garnituur

Feit is dat het niveau van de eredivisie dramatisch is gedaald en de nationale teams internationaal een bijrol spelen. Nadat Vermeulen de in 2011 ontslagen vrouwenbondscoach Avital Selinger opvolgde, constateerde hij dat zelfs de tweede garnituur al naar het buitenland vertrok. Maar ook met de in Europese competities geharde profs plaatste Nederland zich wederom niet voor de Spelen.

Dus bedacht Vermeulen een concept waarbij speelsters vanaf hun zestiende in Nederland worden opgeleid. Van 16 tot 19 jaar in het Talent Team spelen, dan rijpen in de top van de eredivisie en met die bagage Europa in; die route heeft Vermeulen voor ogen. Maar de garanties van de bond zijn boterzacht, aldus de clubvoorzitters. Niemand kan een speelster uit het Talent Team verbieden op haar negentiende alsnog voor een buitenlandse aanbieding te kiezen.

Meesteropleider Jan Berendsen legde met zijn kritiek de vinger op de wonde. In een laboratorium zonder weerstand worden talenten niet beter, zegt de coach van Eurosped. Bij hun clubs worden ze geprikkeld door ervaren teamgenoten. Berendsen ziet geen meerwaarde in talententeams en het verleden lijkt hem gelijk te geven. Sterker nog: technisch directeur Bert Goedkoop stopte in 2010 met het volgens hem heilloze experiment.

Appie Krijnsen, coach van landskampioen Sliedrecht Sport, begeleidde tot 2010 de talenten van Han Volley, die zelfs in de toenmalige B-League wekelijks werden overklast. Nu een talententeam starten in de eredivisie is volgens Krijnsen dus te hoog gegrepen. Geen beleid, geen visie, is zijn harde oordeel nu de Nevobo na drie jaar teruggrijpt op een geflopte constructie. Het kon ook alleen door de technisch directeur met zachte hand weg te promoveren naar het beachvolleybal.

De Nevobo zette dinsdag groot geschut in om de powerplay met de Talent Teams te rechtvaardigen: twee bestuurders, een algemeen directeur en de vrouwenbondscoach. Goedkoop schitterde door afwezigheid. Zijn collega's excuseerden zich met enige schroom voor de faux pas van de technisch directeur.

Bij de presentatie van Beach Team Holland zei Goedkoop dat beachvolleybal snel groter en populairder zou worden dan het zaalvolleybal. Het was een pijnlijk signaal en de geloofwaardigheid van de technisch directeur is tot nul gereduceerd. De Nevobo lijkt zich evenmin raad te weten met de eigenzinnige Goedkoop, die een contract heeft tot de Spelen van Rio.

Nu is het echter onduidelijk met welke mond de bond spreekt. Vermeulen mag als bondscoach mede het technisch beleid bepalen. Het is onbehoorlijk én riskant, stelt Eurosped-coach Berendsen, de opleiding over te laten aan een passant. En de clubs dreigen het Talent Team te boycotten als de bond niet met een aanvaardbaar alternatief komt.

Het valt te billijken dat de Nevobo en bondscoach Vermeulen zich niet laten leiden door kortzichtige clubbestuurders, die het eigen belang laten prevaleren. Directeur sport Michel Everaert poldert zich suf om een breed draagvlak te creëren voor de nieuwe koers van de bond. Maar ook een Talent Team 2.0 is niet het antwoord op jarenlang falend beleid.

Berendsen reikte al een deel van de oplossing aan. Als de technisch directeur niet voldoet, draag je zijn taken niet over aan de bondscoach. Dan zoek je een nieuwe.

undefined

Meer over