Taking Lives, Dik Trom, Dummie de mummie

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
null Beeld geen
Beeld geen

Dik Trom (Arne Toonen, 2010)
SBS 6, 20.30-22.30 uur

Fijne verfilming van de jeugdklassieker van C. Joh. Kievit (1858-1931). De makers veroorloofden zich nogal wat vrijheden, wat tot een hartstikke leuke en lekker tegendraadse film heeft geleid. Het dikke gezin Trom verhuist naar een dorp dat fantasievol is vormgegeven als een Amerikaans kustplaatsje. Dat leidt tot precies de goede bedding voor de sfeer, die prettig over de top is. In het dorpje zijn de bewoners zozeer door hun gewicht geobsedeerd dat hun humeur er ernstig onder lijdt.

Taking Lives (D.J. Caruso, 2004)
SBS 9, 22.30-00.35 uur

Als je films mag geloven, zijn rechercheurs vaak obsessieve types die zich als een pitbull in hun zaak vastbijten. Een van de beproefde middelen om die vasthoudendheid uit te drukken, is de fotomuur. Ergens in hun kantoor of woning hebben ze een wand volgehangen met foto's die bij de onderzochte zaak horen, en vervolgens staan ze urenlang naar de collage te staren in de hoop op een eureka-moment. Liefst zoomt de camera daarbij in op de wand, als visuele verbeelding van die bijna ziekelijk geconcentreerde blik. De thriller Taking Lives biedt een aardige variant op dit cliché. FBI-rechercheur Illeana (Angelina Jolie) wordt naar Canada geroepen om mee te denken in een gruwelijke seriemoordenaars-geschiedenis. Van haar hotelsuite maakt ze vervolgens een grimmig fotoalbum: ze hangt de plaatjes van de toegetakelde slachtoffers door de hele ruimte, zodat ze de zaak voortdurend letterlijk onder ogen kan zien. Mooi moment is wanneer je haar aan een keurig gedekte tafel ziet eten en de camera langzaam de stoel tegenover haar onthult: in plaats van dat daar een disgenoot zit die Illeana met aangename praatjes wat afleiding bezorgt, heeft ze de stoel met misselijkmakende foto's beplakt. En daar zit ze dan onafgebroken naar te kijken, terwijl ze een stukje vlees of bloemkool in haar mond steekt. Jolie zet de bijna feilloze Illeana neer als een wat zelfgenoegzame politie-superheld, die echter in de fout dreigt te gaan wanneer ze op slag verliefd wordt op ooggetuige Costa (Ethan Hawke). Het is niet moeilijk te bedenken hoe de plot verder gaat, maar Taking Lives is vooral te genieten door de stilistische en stijlvolle wendingen die regisseur D.J. Caruso (Disturbia, Eagle Eye) regelmatig aan het vertrouwde geheel geeft. Hetzelfde geldt voor de muziek van minimal-musiccomponist Philip Glass, die vaak net even anders loopt dan je van zo'n film zou verwachten.

Iris (Richard Eyre, 2001)

NPO 2, 22.35-00.02 uur.

Degelijk drama met fraaie vertolkingen van Judi Dench en Jim Broadbent als de Britse schrijfster Iris Murdoch en haar levenspartner John Bayley, die haar trouw verzorgt wanneer zij aftakelt door de ziekte van Alzheimer. Met de beroemde naaktscène aan de oever van een beekje.

Dummie de mummie (Pim van Hoeve, 2014)

HBO, 13.55-15.15 uur

Het jongetje Goos woont met zijn vader in de polder en is nogal eenzaam. Totdat er opeens een uit de dood verrezen, maar heel sympathieke Egyptische mummie in hun boerderij opduikt. Met de hulp van Goos en zijn vader probeert Dummie de mummie een normaal leven te leiden: samen met Goos naar school gaan, spelletjes doen en tv kijken, zo ingewikkeld hoeft dat zelfs voor een mummie niet te zijn. Vanzelfsprekend gaat het toch mis, in deze zeer genietbare avonturenfilm naar de boeken van Tosca Menten.

Meer over