Taiwan wil 'evenwicht' met grote broer herstellen

China zal met 'substantiële' vergeldingsacties duidelijk maken dat het de Amerikaanse leverantie van nieuwe wapens aan Taiwan niet accepteert. Taiwan is opgetogen over wat het beschouwt als een herstel van het militair evenwicht met China, hoewel de gevraagde high-tech Aegis-radarsystemen niet in het pakket zitten....

Met de grootste Amerikaanse wapenzending sinds tien jaar kan Taiwan het hoofd bieden aan de twee grootste dreigingen vanuit China: een zeeblokkade en vooral een raketbeschieting. 'Wij gaan China niet aanvallen', zei de directeur-generaal van Buitenlandse Zaken, 'maar we hebben een geloofwaardige afschrikkingsmacht nodig.

'Met zijn op Taiwan gerichte raketten heeft China het militair evenwicht verbroken', aldus deze topambtenaar. 'Voordat de balans te ver doorslaat, willen we met de nieuwe wapens terug naar de status quo en ook psychologisch het evenwicht herstellen.'

Vooral de levering van acht Europese onderzeeërs is goed gevallen. Tot nu toe heeft Taiwan slechts twee Nederlandse Zwaardvis-onderzeeboten in actieve dienst, terwijl twee bejaarde Amerikaanse onderzeeërs worden gebruikt als opleidingsschepen. Ook de twaalf anti-onderzeeër-jachtvliegtuigen van het type P-3s worden met gejuich binnengehaald.

Dat de aanvraag van met Aegis-radar uitgeruste Arleigh Burkes-fregatten is afgewezen, komt voor Taiwan niet als een verrassing. Zo'n leverantie zou in Peking immers zijn opgevat als een onduldbare provocatie. Taiwan vindt de vier toegezegde Kidd-fregatten een mooie tussenoplossing. En het troost zich met de gedachte dat de Aegis-fregatten er toch zullen komen als China een militaire dreiging blijft.

China zag de Aegis-fregatten als een aanzet tot opname van Taiwan in een door de VS te bouwen regionaal schild tegen Chinese of Noord-Koreaanse raketten. Maar ook de verkoop van onderzeeërs vindt China onaanvaardbaar. Het is in strijd met Amerika's eigen wetten en beloften om Taiwan geen aanvalswapens te geven.

China is 'ernstig bezorgd' over de Amerikaans-Taiwanese wapendeal, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De leveranties zouden een 'rauwe inmenging in China's binnenlandse zaken' zijn en de spanningen slechts vergroten. 'China behoudt zich het recht voor om verdere acties te ondernemen.' Welke acties dat zijn, werd er niet bij gezegd.

Volgens een diplomatieke bron kan China terugslaan door militair en technologisch te gaan samenwerken met anti-Amerikaanse staten in het Midden-Oosten.

Meer over