nieuws

Taiwan haalt diplomaten terug uit Hongkong om ‘onredelijke politieke voorwaarden’ voor visa

Taiwan haalt zondag alle acht diplomaten van zijn vertegenwoordiging in Hongkong terug naar huis. De Hongkongse autoriteiten verlengen de visa van de diplomaten pas als ze een verklaring ondertekenen die het Chinese standpunt over Taiwan onderschrijft. Dat vindt Taiwan ‘onredelijke politieke voorwaarden’ voor visumverlenging.

Activisten voor democratie in Hongkong. Sinds Beijing zijn greep op de voormalige Britse kolonie heeft versterkt,  vluchten Hongkongse activisten om aan arrestatie te ontkomen, onder meer naar Taiwan. Beeld EPA
Activisten voor democratie in Hongkong. Sinds Beijing zijn greep op de voormalige Britse kolonie heeft versterkt, vluchten Hongkongse activisten om aan arrestatie te ontkomen, onder meer naar Taiwan.Beeld EPA

Voor Beijing is het eiland Taiwan een afvallige provincie, die hoe dan ook onder Chinees bestuur moet komen. Taiwan, dat een eigen democratische politiek systeem heeft, gedraagt zich als een onafhankelijk land, maar scheidt zich niet formeel af, omdat China dat militair zal vergelden. Beijing isoleert Taiwan internationaal door regeringen, bedrijven en individuen op de vingers te tikken bij elke afwijking van het Eén-China-principe waarmee Beijing dicteert dat Taiwan onderdeel van China is.

Deze patstelling bestaat al sinds de Chinese communisten in 1949 als winnaar van de Chinese burgeroorlog uit de bus kwamen en de Nationalisten zich als de verliezers terugtrokken op het eiland Taiwan.

Hongkong vraagt, onder regie van Beijing, de Taiwanese diplomaten sinds 2018 het Eén-China-principe schriftelijk te ondersteunen. Het rookt de Taiwanese diplomaten nu uit door hun visa afhankelijk te maken van zo'n verklaring. De Taiwanese vertegenwoordiging in Hongkong wordt niet geheel gesloten, maar voortaan werkt er alleen plaatselijk personeel.

Draconische wetten

Sinds Beijing zijn greep op Hongkong heeft versterkt, onder meer door de voormalige Britse kroonkolonie vorig jaar draconische nieuwe veiligheidswetten op te leggen, vluchten Hongkongse activisten om aan arrestatie te ontkomen. In Taiwan zijn ze meer dan welkom. De Taiwanese regering steunt ook discreet de Hongkongse democratiseringsbeweging, die zich de afgelopen jaren hevig heeft verzet tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Hongkong, dat het Chinese standpunt over de status van Taiwan braaf volgt, beschouwt dit als ‘inmenging in interne aangelegenheden’. In mei sloot Hongkong uit protest zijn vertegenwoordiging in Taiwan, waarop ook Macao, een voormalige Portugese kolonie onder Chinees bestuur met een soortgelijke status als Hongkong, volgde.

De vertegenwoordigingen, die sinds hun oprichting in 2011 functioneren als consulaat, zijn een erfenis uit betere tijden. Niet alleen werd er levendig gehandeld tussen Hongkong en Taiwan, Hongkong diende als lichtend voorbeeld van de Eén-Land-Twee-Systemen-formule, die voorziet in beperkte autonomie onder Chinees bestuur. Beijing probeert Taiwan met zo’n constructie warm te krijgen voor hereniging met het vasteland. Daar was de anti-Chinese Taiwanese regering al niet van gediend, en zeker niet toen vorig jaar duidelijk werd hoe snel het met de autonomie van de ‘Twee systemen’ gedaan is zodra Beijing besluit de regie in eigen hand te nemen.

Meer over