Tahrirplein twijfelt: boos of blij

Het Tahrirplein twijfelt tussen feest en woede. Boos zijn de betogers over het ontbinden van het parlement en het decreet waarmee de generaals veel macht aan zich getrokken hebben. Maar ze zijn ook blij, want ze weten zeker dat Mohammed Morsi de nieuwe president van Egypte wordt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROB VREEKEN

CAÏRO - Vreugde en protest: de strategische spagaat waarin de Moslimbroederschap zich bevindt. Overwinning en nederlaag, kun je ook zeggen. De constitutionele strapatsen van de generaals hebben de Moslimbroeders een klap toegebracht. Maar triomf lag om de hoek: Morsi heeft de presidentsverkiezingen met 51,79 procent gewonnen, zo liet zijn team dinsdag weten, veel stelliger nog dan de dag ervoor. 'Er is geen spoor van twijfel dat dit de cijfers zijn waarmee de kiescommissie donderdag zal komen', zei woordvoerder Yasser Ali.

Ook het kamp van de andere kandidaat was stelliger dan ooit. 'Generaal Ahmed Shafiq is de volgende president van Egypte', zei zijn woordvoerder Ahmed Sarhan. Hij noemde een percentage van 51,5.

Op het Tahrirplein wordt dat dinsdag weggehoond. Het plein viert nu al de zege van Morsi, al was het maar om elk 'spoor van twijfel' te wissen voordat de kiescommissie een uitslag bekendmaakt.

Verheugde gezichten en triomfkreten overheersen, als na het middaguur voorzichtig de door de Moslimbroeders aangekondigde 'massale betoging' op gang komt. Die bestaat vooralsnog uit een paar honderd mensen.

Het Tahrirplein is niet meer wat het ooit was, de revolutionaire fut is er een beetje uit. Lange tijd lagen de stalletjes vol parafernalia van de revolutie, genre stickers en buttons. Tegenwoordig overheersen T-shirts van de Smurfen en Sponge Bob.

Vandaag hebben de verkopers een hit: de geplastificeerde foto van Mohammed Morsi aan een koord voor om de nek. 'Morsi clean, Shafiq dirty!', zegt Abdullah Mahmud, een 32-jarige leraar Engels, in gebrekkig Engels. Hij brengt de foto naar zijn mond en kust de nieuwe president van Egypte op het bebaarde gelaat.

'Kijk hoe begeesterd de mensen zijn', zegt Walid Zanaty, een 30-jarige reisleider. 'Voor het eerst in zestig jaar hebben ze een gekozen president.' Als de kiescommissie dat bevestigt, zegt hij, is het voorlopig even over met demonstreren. Zo niet, dan komt er 'een tweede revolutie'.

Ook bij het parlementsgebouw, 250 meter verderop, is de sfeer niet grimmig. Groepjes betogers wandelen heen en weer van en naar het plein. Leden van het ontbonden parlement mogen niet naar binnen, zo heeft de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) bepaald. Enkele parlementariërs proberen het toch en laten zich zonder veel ophef wegsturen. De 200 man mobiele eenheid achter het hek heeft niets te doen.

Pas tegen de avond, als zinderend Caïro een beetje afkoelt, wordt het echt druk op het plein. Al die tijd blijft de twijfel hangen: boos of blij?

De dubbelheid heeft ongetwijfeld ook de strategen van de Moslimbroeders bevangen. Ook als Mohammed Morsi president wordt, zal de machtsstrijd met de generaals doorgaan: in de politiek, op het constitutionele veld, op straat.

Maar de waardigheid van het ambt dat hij na donderdag hoopt te bekleden, staat Morsi niet toe straks menigten op het Tahrirplein op te zwepen. Het lidmaatschap van de FJP, de partij van de broederschap, zal hij ogenblikkelijk opzeggen. Ook heeft hij al aangekondigd constructief met de SCAF te willen samenwerken. 'We zoeken met niemand een confrontatie', zei zijn woordvoerder.

Het dilemma weerspiegelde zich in het debat dat in FJP-kring werd gevoerd over de plek waar Morsi zich moet laten inhuldigen. Optie 1: voor het Constitutionele Hof - dus voor de gehate rechters die zojuist het parlement hebben ontbonden. Optie 2: op het Tahrirplein.

Morsi heeft gekozen: het wordt het hof.

undefined

Meer over