Tadzjiekse strijders ontvoeren medewerkers van Verenigde Naties

Tadzjiekse strijders, die eerder deze week al een groep Russische journalisten gevangen namen, hebben gisteren vier VN-medewerkers ontvoerd. Uit vrees voor nieuwe ontvoeringen heeft het Internationale Rode Kruis al zijn activiteiten in de voormalige Sovjet-republiek gestaakt....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr werden in het centrum van de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe ontvoerd. Later bleek dat zij gekidnapt zijn door strijders van de guerrilla-commandant Bachrom Sodirov. De Tadzjiekse militieleider, wiens mannen de Garm-vallei zo'n honderd kilometer ten oosten van Doesjanbe in handen hebben, had eerder al vier andere VN-medewerkers, twee functionarissen van het Rode Kruis en vier Russische journalisten laten ontvoeren.

Volgens een medewerker van Sodirov zullen de Russische journalisten vandaag worden vrijgelaten. De resterende gijzelaars wil de guerrillacommandant echter pas vrijlaten als de Russische troepen langs de grens met Afghanistan zijn broer Rizvon en diens strijders vrije doorgang bieden, zodat hij uit Afghanistan kan terugkeren naar de Garm-vallei.

De ironie wil dat Rizvons mannen in december ook al enkele VN-medewerkers gijzelden om de Russen te dwingen hen de grens over te laten naar Afghanistan.

De gebroeders Sodirov streden eerst aan de kant van de rebellen tegen de door Moskou gesteunde regering van president Imomali Rachmonov in Doesjanbe, maar liepen twee maanden geleden over naar het regeringskamp. Onder zware pressie van Moskou beloofde Rachmonov gisteren dat hij ervoor zou zorgen dat de gijzelaars op vrije voeten komen.

Een medewerker van Sodirov waarschuwde de regering echter geen pogingen te ondernemen de gijzelaars - onder wie een Britse, een Oostenrijker en een Nigeriaan - met geweld te bevrijden. Dan zullen de strijders een reeks terroristische acties tegen de regering beginnen, dreigde hij.

Het Rode Kruis is uiterst voorzichtig geworden nadat zes medewerkers van een Rode-Kruisziekenhuis in Tsjetsjenië vorig jaar december bij een overval op het hospitaal werden vermoord.

Het Rode Kruis en de Unhcr zijn in het land om hulp te bieden aan de talloze slachtoffers van de burgeroorlog die al zo'n vier jaar in Tadzjikistan woedt. Momenteel heerst er een wapenstilstand, maar de vrede is broos, zoals de gespannen verhouding tussen de regering van Rachmonov en de strijders van Sodirov aantoont. Het is de bedoeling dat de regering en de opstandelingen eind deze maand een nieuwe onderhandelingsronde beginnen.

Meer over