NieuwsAmsterdam

Taakstraf voor man Femke Halsema wegens verboden wapenbezit

Filmmaker Robert Oey (53), de echtgenoot van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, is een taakstraf van veertig uur opgelegd wegens verboden wapenbezit.

Regisseur Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.  Beeld ANP Kippa
Regisseur Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP Kippa

Dat is vrijdag bepaald tijdens een besloten zitting van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Als Oey in beroep gaat tegen het besluit van de officier van justitie wordt de zaak alsnog in alle openbaarheid voor de rechter behandeld.

Publiciteit speelde juist een grote rol tijdens de kwestie waardoor Oey uiteindelijk met justitie in aanraking kwam. De Telegraaf schreef afgelopen zomer over de aanhouding van de 16-jarige zoon van burgemeester Halsema die samen met een vriendje voor overlast had gezorgd, onder meer op een woonboot in Amsterdam-oost. De jongen was daarbij in het bezit van een wapen dat hij bij de aankomst van de gealarmeerde politie bleek te hebben weggegooid.

Onklaar

Volgens burgemeester Halsema ging het om een ‘nepwapen’ waarvan zij niets wist. Daarop biechtte haar echtgenoot Robert Oey in de NRC op dat hij ervoor verantwoordelijk was dat het wapen in de ambtswoning lag opgeborgen. Volgens Oey ging het om een onklaar gemaakt, maar echt wapen dat hij van een vriend had geleend en als rekwisiet bij filmopnames kon worden gebruikt.

Volgens het OM had Oey voor het in bezit hebben van zo’n wapen een vergunning moeten hebben, zoals dat is bepaald in de Wet wapens en munitie. Uit onderzoek is gebleken dat het ging om een gas/alarmrevolver met een zogenaamde ‘versperring’ in de loop.

Eerder was al bekend geworden dat de 16-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester niet zal worden vervolgd. Wel is hem een zogenoemde HALT-maatregel opgelegd. Dat is een straf waarbij jongeren worden geconfronteerd met hun eigen, grensoverschrijdend gedrag. Ze moeten onder meer excuses aanbieden aan eventuele slachtoffers en betalen voor eventueel aangerichte schade.

Meer over