't Onstein 2 moet 't Onstein 1 opvolgen

KEES TAMMENS

De wereldkampioenen, Muller-de Wijs en Brink-Drijver (uitkomend voor 't Onstein 1), sneuvelden voortijdig in het NK-viertallen. Dat betekent nog niet dat er een andere naam als landskampioen op de beker wordt gegraveerd. Deze spectaculaire uitschakeling gebeurde namelijk door clubgenoten Bertens-Westra en Bakkeren-Bakkeren.

De vooraf als favoriet getipte teams van Het Witte Huis en titelverdediger 't Onstein startten in de halve finale met een voorsprong tien imps. De verschillen na drie zittingen bleven klein. 't Onstein 2 beet in de vierde zitting fel van zich af en creëerde vlak voor het einde een grote swing. Het 'eerste' drong in de slotfase aan, maar ging na twee onkarakteristieke missers definitief kopje onder. Het 'tweede' zal in de finale de kastanjes uit het vuur moeten halen. Tegenstander in de eindstrijd (4 & 5 februari) is Het Witte Huis (Verhees-van Prooijen en Paulissen-Jansma), dat alle routine en de tien imps carry-over hard nodig had om het jonge team van De Lombard (Schollaardt-Wortel en Van den Bos-Van Lankveld) te elimineren.

Met het messcherpe slem in diagram 1 sloegen Westra-Bertens hard toe.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

2¿2SA4¿5¿

pas6¿paspas

pas---

2SA toonde schoppensteun, inviterend voor de manche. 5¿ (renonce harten met slemaspiraties) van zuid, Westra, was uitermate ondernemend en optimistisch. Noord, Bertens, zag goud: een driekaart harten in de renonce van zuid, ¿H doubleton in de waarschijnlijke bijkleur van zuid als perfecte waarde en sterke troefsteun. Daarbij zul je het met bescheidenheid niet winnen van de agressieve Brink-Drijver, deze keer in 4¿.

Een ijskoude 6¿? Met de schoppen twee-twee verdeeld en de ruiten vier-twee is het maken van twaalf slagen eenvoudig. Berry Westra benutte een extra kans. West kwam tegen 6¿ uit met ¿B voor ¿A in zuid. ¿H en schoppen, ¿V en ¿A. ¿H, ¿A en een ruiten getroefd. Klaveren uit de dummy naar ¿9 in zuid, een tweede ruiten getroefd en de zuidhand was hoog voor dertien slagen. Over de ontwikkelingen in diagram 2 zullen de geleerden het niet snel eens worden.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---3¿

pas4¿paspas

pas---

Frank Bakkeren opende voor Onstein 2 als zuid praktisch met 3¿ waarna broer Ton er een schoppen aan vastplakte. West kwam met een kleine ruiten uit. De leider zette ¿2 in de dummy en won ¿9 van oost met ¿10 in zuid. Met ¿AHV de troeven getrokken en ruiten naar ¿8 en later naar ¿V voor elf slagen en +650 in noord-zuid. 't Onstein 1 in 3¿ (170).

westnoordoostzuid

---1¿

pas2SA3¿3¿

paspasdblpas

4¿paspaspas

In de andere halve finale opende zuid 1¿ en inviteerde noord met 2SA. Daarna volgde een gevoelvol optreden van Jan Jansma (Het Witte Huis). Hij bood eerst 3¿ en nadat zuid met 3¿ in de deelscore afzwaaide, hield hij het bieden moedig met een doublet open. Dat was nodig want als oost 3¿ had laten spelen - dat gebeurde op de andere tafel - was tegenstander de Lombard doorgegaan naar de finale. West, Paulissen, bood het opgelegde 4¿ en maakte dat zonder enig probleem met ¿A voor ¿HV: de manche in oost-west voor +420.

Zuid gever, oost-west kwetsbaar

¿ A1087

¿ 1032

¿ H5

¿ 10742

¿ V5

¿ HB9765

¿ V1072

¿ B

¿ 93

¿ AV84

¿ B8

¿ V8653

¿ HB643

¿ -

¿ A9643

¿ AH9

Zuid gever, noord-zuid kwetsbaar

¿ 1086

¿ 763

¿ AV82

¿ A108

¿ 9

¿ 108542

¿ HB763

¿ 62

¿ B52

¿ AHV9

¿ 9

¿ HV753

¿ AHV743

¿ B

¿ 1054

¿ B94

Bridge KeesTammens't Onstein 2 moet 't Onstein 1 opvolgen

undefined

Meer over