Syrische staatsmedia melden raketaanval op luchtmachtbasis bij Homs, VS ontkennen betrokkenheid

Een militair vliegveld in de buurt van de Syrische stad Homs is maandagochtend volgens de Syrische staatstelevisie onder vuur genomen met raketten. Daarbij zouden zeker veertien doden zijn gevallen. Volgens de staatstelevisie zit Amerika achter de aanval. Het Pentagon stelt in een reactie geen aanvallen te hebben uitgevoerd.

Luchtfoto van de Syrische vliegbasis Shayrat nabij Homs. Een jaar geleden werd dit vliegveld onder vuur genomen met Amerikaanse raketten. Het is onduidelijk of dit vliegveld maandag opnieuw is bestookt met raketten. Amerika ontkent betrokkenheid bij de aanval. Beeld Photo news
Luchtfoto van de Syrische vliegbasis Shayrat nabij Homs. Een jaar geleden werd dit vliegveld onder vuur genomen met Amerikaanse raketten. Het is onduidelijk of dit vliegveld maandag opnieuw is bestookt met raketten. Amerika ontkent betrokkenheid bij de aanval.Beeld Photo news

De Amerikaanse president Donald Trump had een dag eerder nog met 'een hoge prijs' gedreigd als zou blijken dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt. Een jaar geleden voerde Amerika een raketaanval uit op de luchtmachtbasis van Shayrat, gelegen op dertig kilometer ten zuidoosten van Homs. Die aanval was toen een directe reactie op de gifgasaanval in het dorp Khan Shaikohoun, waarbij tientallen burgers om het leven kwamen.

Het is onduidelijk of maandag opnieuw het vliegveld van Shayrat onder vuur is genomen.

Rusland - bondgenoot van de Syrische president Assad - beschuldigde Israël ervan de aanval te hebben uitgevoerd. Volgens de Russen zouden twee Israëlische oorlogsvliegtuigen in totaal acht raketten hebben afgevoerd vanuit Libanees luchtruim. Het Syrische luchtafweergeschut zou vijf raketten hebben neergehaald. Israël, dat geregeld aanvallen uitvoert op Syrische legerdoelen, wilde tegenover persbureau Reuters niet reageren op de raketaanvallen van maandagochtend.

Vermoedelijke gifgasaanval

De nieuwe vermoedelijke gifgasaanval van zaterdag heeft de spanning in de internationale gemeenschap rond het conflict in Syrië doen oplopen. Volgens hulporganisaties zijn tussen de vijftig en honderdvijftig Syrische burgers gedood door giftige chemicaliën in de stad Douma. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt de kwestie mogelijk maandag.

De Syrische regering ontkende chemische wapens te hebben gebruikt. De Amerikaanse president Trump veroordeelde zondag via Twitter de aanval en houdt Rusland en Iran medeverantwoordelijk omdat zij het regime van 'het beest Assad' steunen.

Rusland wees de beschuldigingen van de hand als 'flauwekul'. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken proberen de Verenigde Staten het offensief van het Syrische regeringsleger en een mogelijk vertrek van de rebellen uit Douma te ondermijnen.

Offensief Douma

De regeringstroepen van Assad hebben sinds februari met Russische luchtsteun het grootste deel van Oost-Ghouta, niet ver van de hoofdstad Damascus, heroverd op de rebellen. Alleen Douma houdt nog stand. Het offensief in Oost-Ghouta is volgens het Syrische Observatorium met circa 1600 burgerdoden een van de bloedigste episodes in de al zeven jaar durende oorlog in Syrië.

Elders in Syrië zouden Syrische regeringstroepen burgers tegenhouden die willen vluchten uit de regio Afrin. Dit meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zondag. De regio is grotendeels in handen van het Turkse leger en van Syrische rebellen die door Turkije worden gesteund.

Het Syrische leger verzamelt in het oosten van Douma 
 Beeld AFP
Het Syrische leger verzamelt in het oosten van DoumaBeeld AFP
Meer over