Syrische oppositie: tientallen burgers gedood door Amerikaanse luchtaanval op moskee

Bij een luchtaanval op een moskee in het dorp al-Jina, ten zuidwesten van Aleppo, zijn volgens Syrische oppositiebronnen donderdagavond zeker 46 burgerdoden gevallen. Zij beweren dat het Amerikaanse leger achter de aanval zit.

Irene de Zwaan
Screenshot uit de video van de Syrische journalist Hadi Alabdallah, die de gehavende moskee in al-Jina filmt. Beeld YouTube
Screenshot uit de video van de Syrische journalist Hadi Alabdallah, die de gehavende moskee in al-Jina filmt.Beeld YouTube

Het leger bevestigt dat een luchtaanval heeft plaatsgevonden in al-Jina, maar die zou niet zijn gericht op een moskee, maar op een gebouw 15 meter verderop. Hier zouden leden van Al Qaida een bijeenkomst hebben gehad op het moment dat de aanval plaatsvond. Volgens het leger zijn 'verschillende terroristen' gedood en 'staat de moskee nog overeind'.

In de verklaring staat ook dat over de precieze locatie van de aanval onduidelijkheid bestaat en dat berichten over burgerslachtoffers nog worden onderzocht.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op bronnen ter plaatse, bericht dat de moskee is aangevallen tijdens het avondgebed. Activisten zeggen dat zeker driehonderd burgers in de moskee aanwezig waren. De Syria Civil Defence, een hulpgroep bestaande uit burgers, is nog altijd bezig slachtoffers onder het puin vandaan te trekken. Het dodental staat om die reden nog niet vast.

'Er is veel onduidelijkheid over de aanval', zegt Yasser al-Haji, een activist uit de regio Aleppo, tegen de Volkskrant. 'Er is inderdaad een moskee getroffen en het zou goed kunnen dat op dat moment ook leden van Al Qaida aan het bidden waren.' Dat er veel burgerslachtoffers zijn gevallen, staat volgens hem vast.

Bezaaid met puin

Al-Jina ligt middenin het rebellenhart van Syrië, op de grens van de provincies Aleppo en Idlib. Hier zijn verschillende oppositiegroepen actief, waaronder radicale groeperingen als Jabhat Fatah al-Sham, het voormalige aan Al Qaida gelieerde al-Nusra, en Ahrar al-Sham, die steun krijgt vanuit Turkije.

In het gebied worden zowel luchtaanvallen uitgevoerd door de Verenigde Staten als door Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen. Volgens de Verenigde Naties is al-Jina een vluchthaven voor inwoners uit het gehavende Aleppo en de zwaar bevochten omgeving.

Bilal Abdul Kareem, een Amerikaanse documentairemaker in Syrië die ervan wordt beticht op hand van Al Qaida te zijn, zegt dat de Amerikaanse claim dat er geen moskee is geraakt niet klopt. Hij laat beelden zien als bewijs; de gebedshal ligt bezaaid met puin en enkele muren zijn ingestort. Volgens Abdul Kareem zijn bij de aanval zeker 56 burgerslachtoffers gevallen, een aantal dat volgens hem nog kan oplopen.

Ook Hadi Alabdallah, een Syriër die vaak wordt opgevoerd als onafhankelijk journalist, laat via sociale media beelden zien van de gehavende moskee. Op de achtergrond zijn hulpmedewerkers druk in de weer om overlevenden te vinden onder de brokstukken. Alabdallah spreekt van 'een gruwelijk bloedbad onder gelovigen'.

Meer over