Syrische oppositie opent ambassade in Qatar

De Syrische oppositie heeft sinds woensdag een ambassade. De leider van de oppositie Moaz al-Khatib opende de diplomatieke vestiging in de hoofdstad van Qatar, Doha, door een lintje door te knippen.

Bewerkt door : Redactie
De Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib in Doha, Qatar. Beeld epa
De Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib in Doha, Qatar.Beeld epa

Dinsdag nam een delegatie van de Syrische Nationale Coalitie in Doha al de plaats in van Syrië bij de Arabische Liga. De liga heeft de coalitie erkend als de enige echte vertegenwoordiger van het door een burgeroorlog verscheurde Syrische volk.

Al-Khatib, die zondag aftrad als hoofd van de oppositie, bracht bij het openen van de ambassade zijn frustratie nog maar eens onder woorden over het volgens hem uitblijven van voldoende steun voor zijn zaak. 'Er is een internationale bereidwilligheid om de revolutie niet te laten slagen', verkondigde hij. Al-Khatib wil dat de grootmachten in de wereld meer doen om de rebellen te helpen.

President Bashar al-Assad van Syrië heeft in een brief aan de landen van het economische overlegorgaan Brics (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) hulp gevraagd om de burgeroorlog in zijn land te beëindigen. Volgens het schrijven wordt Syrië belaagd door 'terreur die wordt gesteund door Arabische, regionale en westerse landen'.

Meer over